Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Десетки с мераци да купят соларния автомобил на чепеларци

Десетки с мераци да купят соларния автомобил на чепеларци

Публикувана на 12.06.2012 | 15:28
2154 прочитания


Сериозен интерес предизвика единственият в страната соларен мини електромобил, който бе изработен от ученици на ПГ по СГСТ „Н.Й.Вапцаров“ в Чепеларе. Само за седмица изобретателите имат вече над 10 заявки от кандидати да купят соларната мини кола. За производството й те похарчили над 2 000 лв. Сега пред тях стои предизвикателството да сътворят истински голям електромобил, който да се задвижва от слънцето.  Измайсторихме модела за 6 месеца с 10-те момчета от кръжока. Тежи  4.5 кг.Скоростта която достига е 60 км./ч., а задвижването е 4х4. Има 3 диференциала и електрически двигател с мощност 100 вата. Управлява се дистанционно с радиоустройство, обясни ръководителят на кръжока и автор на идеята Тодор Михайлов. Слънчевата батерия се зарежда изцяло за 4 часа, като има,  с високата скорост, и възможността да измине цели 40 км. на шарена сянка.
Кръжочниците станаха първи на състезание за модели на соларни автомобили, което се проведе  гр. Задар – Хърватска, в началото на месеца.

© Родопчани