Днес за 2 часа беше блокиран пътят Неделино - Златоград

Публикувана на 08.04.2013 | 15:12
1128 прочитания
снимка: bnt.bg
снимка: bnt.bg


Протестиращи жители от неделинското село Тънка бара блокираха за два часа движението по главен път Неделино – Златоград, съобщава кметът на община Неделино Стоян Беширов. Кметът обясни, че днес от 9.30 до 11.30 часа около 700 души са се включили в гражданското неподчинение и са предприели тази крайна мярка с цел да бъдат чути техните искания. По думите на Беширов до тук се е стигнало, защото търпението на хората вече се е изчерпало.

От 1 февруари 12 жители на село Тънка бара са изведени от къщите им, които са застрашени от срутване, заради активизирало се свлачище и все още не са превеждат средства за укрепването му. Хората живеят в мизерия в мазе на изоставено от 10 години училище, без вода и електрозахранване. Протестиращите са предали на кмета и на областния управител инж. Стефан Стайков, който днес е отишъл на място да се срещне с протестиращите, своите искания, които още утре кметът да представи в президентството и в комисията по бедствия и аварии. „След много тежки преговори успяхме да ги убедим да спрат протестите, като поискахме от тях време и срок, за да занесем в София техните искания”, каза кметът и допълни, че вече пътува към столицата, за да представи исканията на хората.

Беширов заяви, че е поискал и среща с премиера Марин Райков и ако го приеме, ще запознае и него с проблемите, които имат в община Неделино. Беширов заяви, че днес протестът е преминал спокойно, нямало е сблъсъци между полиция и протестиращи, а организаторите на протеста обяснявали на пътуващите по това направление защо се налага да спрат движението за определено време. До понеделник пътят няма да бъде затварян, но ако в този срок няма решение на проблема, от другата седмица протестите ще продължат.