„Дневникът на един луд" по Гогол с премиера на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”

Публикувана на 09.10.2017 | 14:22
3886 прочитания
Автор: Селвина Топалска


„4 ОКТОМВРИ.

Днес е сряда и затова бях в кабинета на нашия началник. Отидох нарочно по-рано и като седнах, подострих всички пера. Нашият директор трябва да е много умен човек. Целият му кабинет е зает от шкафове с книги. Прочетох заглавията на някои от тях: всичко — само научни работи, такива научни работи, че хора като нас не могат да допрат до тях: всичко или на френски, или на немски език… Да, той не е от нашата черга! Държавен човек. Все пак забелязвам, че той особено ме обича. Ако и щерка му… Ех, мошеничество!… Нищо, нищо, мълчание!”

Из Записките на един луд, Николай Гогол

 

 

„Дневникът на един луд“ е най-новото заглавие в програмата на смолянския театър „Николай Хайтов”. Режисьор на постановката е Людмила Стоин, а актьори са Атанас Найденов, Делян Илиев и Джована Галиарди.

Спектакълът е по повестта на Гогол „Записките на един луд” и представя историята за сблъсъка на нисшия чиновник с  действителността. Това е една история за приемането и неприемането на живота и нещата, които се случват около нас. За избора да чуеш истината и да я игнорираш или изобщо да не я чуеш, дори когато целият свят я крещи в лицето ти. Действителността е плашеща сянка, която пада върху твоя личен спасителен остров. Тогава човекът се изправя пред множество избори. Какво ще направи? Ще я приеме ли? Ще се уплаши ли? Какво правим ние хората с истината, която не искаме да чуем? Луд ли е този, който се опасява от истината? Луд ли е този, който мечтае и не иска да приеме ограниченията?
Луд ли е Аксентий Иванов Поприщин – гоголовият герой?

Отговорите на всички тези въпроси зрителите имат възможността да получат на премиерата на „Дневникът на един луд“, която ще се състои на 10 октомври 2017 година (вторник) в Зала 2 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян. Цената на билета е 10.00 лв., а за пенсионери - 8.00 лв.

Image title