Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
До 20 януари се отчитат билкозаготвителните пунктове

До 20 януари се отчитат билкозаготвителните пунктове

Публикувана на 09.01.2013 | 19:18
1071 прочитания


Регионалната екоинспекция уведомява всички отговорници на билкозаготвителни пунктове на територията на областите Хасково и Кърджали, че съгласно Закона за лечебните растения  трябва до 20 януари 2013 г. да представят в инспекцията обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2012 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.

На територията на РИОСВ-Хасково функционират 6 пункта за изкупуване на билки, които се намират в Симеоновград, с. Константиново общ. Симеоновград, Крумовград, Кърджали и два в Любимец. Всички пунктове според последните извършени проверки отговарят на изискванията по закона за лечебните растения и имат необходимите разрешителни. Подадените в екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

Билкозаготвителите, които не подадат справка за 2012 г. или тя съдържа неверни данни подлежат на санкциониране. В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби от 100 до 1000 лева или имуществена санкция от 300 до 2500 лева. Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

© Родопчани