Добростан – едно очарователно селце, скътано във величествената Родопа

Публикувана на 27.09.2017 | 13:34
15356 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: panoramio.com
снимка: panoramio.com


​Добостан – едно от родопските селца, изпълнени с магия и родопски дух. Скътани някъде в дебрите на величествената Родопа, тези села са едни от най-вдъхновяващите и зареждащи места, било то заради буйната природа, която ги обгражда или пък топлите и гостоприемни техни жители – старите родопчани.

Добростан е типично родопско селце, скътано дълбоко в планината, на надморска височина от 1200 метра. Именно това му качество го превръща в рай за парапланеристи, а множеството възможности за планински туризъм покрай него го прави отправна точка за любителите на дългите разходки сред дивата родопска природа.

Омайните родопски картини започват да се рисуват пред погледа ви още в момента, в който поемете на път към него. Всеки завой, всяко изкачване носи поредната доза зашеметяващи гледки.

Очарованията на Добростан са много. Едно от тях са множеството обграждащи го върхове – 10 на брой. Долни Пазлак , Пожарик, Свети Арахангел и Червената стена са само малка част от тях.

Друго нещо, което привлича интереса на мнозина е църквата „Света Богородица“. За нея местните разказват, че първоначално била християнски храм, по-късно във времето, когато земите ни били под турска власт, била превърната в джамия, като дори било построено минаре. След известно време обаче мюсюлманите решили да върнат храма на християните и така днес храма действа като църква, като минарето е превърнато в камбанария.

Не само историята на храма е неговото богатство. Интересни са и стенописите по външната стена на църквата, изобразяващи сцени с дяволи, нашепващи изкушения и държащи в ръцете си грешници.

Посещавайки Добростан човек се смирява, зарежда се с енергия от буйната планина, а стенописите, изобразени по стената на християнския храм го карат дълго време да си спомня за измамните нашепвания на Сатаната и неговите капани, в които ежедневно със своята хитрост успява да ни вкара.

© Родопчани