Домашен ръчен хляб

Публикувана на 24.12.2013 | 23:45
18651 прочитания

Няма нищо по-хубаво от уханието на прясно изпеченият домашен хляб. С хрупкава коричка отвън, с мека вътрешност, без никакви консерванти, оцветители, подобрители и всякакви други добавки. Все повече домакинства вече разполагат с домашна хлебопекарна машина, но тези, които нямат, също биха могли да се насладят на удоволствието да похапнат току-що изпечено домашно хлебче. Приготвянето му не отнема много време- всъщност единствено втасването изисква такова, но нещата могат доста да се ускорят с помощта на фурната. А резултатът наистина си заслужава! И така, ето рецептата за моят 

Домашен ръчен хляб.


Необходими продукти:


600 гр. брашно
1 пак. суха мая ( 7 г.)
1 чаена лъжичка сол
1-2 щипки захар
хладка вода

Приготвяне:

В дълбок съд изсипваме брашното, маята, солта и захарта. Разбърквам сухите съставки с лъжица, преди да пристъпя към месенето на тестото.

 

 

С помощта на лъжицата се прави кладенче в брашното и постепенно се добавя хладка вода. Може да замесите първоначално с лъжицата или направо с ръце. Не съм упоменала точното количество на водата, тъй като слагам на око, но трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. При необходимост се добавя още малко брашно. Идеята е да се получи ето това:

 

 

Завиваме тестото с кърпа и го оставяме настрани, докато удвои обема си. Може преди да го замесите, да включите за малко фурната на 40 градуса и след като е готово да я изключите и да го оставите да втасва там на топло- времето се съкращава значително.

 

 

След като втаса хубаво, месим тестото отново върху набрашнен плот с още малко брашно. Получава се хубава, мека и гладка топка тесто, с която се работи много лесно.

 

 

С остър нож разделяме тестото на две части, оформяме всяка от тях на хлебче и поставяме в леко намаслена тавичка. 

 

Изчакваме хлебчетата да втасат втори път и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като започнат да се зачервяват, намаляме температурата на 200 градуса и печем до готовност. Охлаждаме върху решетка. Ето и резултатът - ароматен, топъл и много вкусен домашен ръчно приготвен хляб:

 

 

Относно оформянето на самия хляб - поразтърсих се из мрежата и открих ето това видео, на което може да видите стъпка по стъпка как се постига хубавата форма (без изострянето на краищата, но ако така ви харесва повече- защо не). Надявам се да ви е полезно, скъпи читатели, и да ви мотивира още повече да правите вкусен домашен хляб:

http://faitmaison-maria.blogspot.com/2011/04/blog-post_13.html

© Fait Maison