Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Доспат- градът на крайпътните чешми

Доспат- градът на крайпътните чешми

Публикувана на 13.03.2014 | 11:04
2523 прочитания


Град Доспат е разположен в западните дялове на Родопите. В непосредствена близост до града се намира язовир Доспат. Релефът е планински силно пресечен, пролетта настъпва късно, лятото е прохладно, а есента топла.

На местния диалект името на града е „Доспать“, което според местните идва от 2-те думи дос (приятел) и пать (път) - „приятел на пътя“. Според друга версия името на града идва от титлата на средновековния български деспот Алексий Слав, чиито владения са обхващали Западните Родопи. Има и теории, че името на града произлиза от името на гръцкото село Доксат. 

Икономиката на град Доспат е насочена най-вече в картофопроизводството, дърводобива, дървообработването и леката промишленост — производство на вълнен трикотаж, обувно производство. Туризмът се развива в добри насоки. В последните години голяма атракция е предлагането на услугата разходка с лодка и водни спортове на язовир "Доспат".

През лятото някои жители се препитават от събиране на диворастящи гъби, билки и плодове.  Текстилните цехове в околностите привличат евтина работна ръка. Работят малки семейни хотели.

Всяка година през последния уикенд на август се организира събор с много музика и танци, забавления, скара и бира. Традицията е започнала през 80-те години като събор на чешмарите под егидата на ООН, тъй като в района има построени над 180 крайпътни чешми като дарение от местните жители.