Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Две седмици археолози ще проучват Момчилова крепост

Две седмици археолози ще проучват Момчилова крепост

Публикувана на 09.08.2017 | 09:50
2762 прочитания
Автор: Теодора Илиева
smolyan.bg
smolyan.bg


​От 1 септември археолози ще проучват приблизителната площ от 70 км м в района на "Момчилова крепост", съобщи за rodopchani.bg д-р Николай Бояджиев - археолог в Регионалния исторически музей в Смолян, който е научен ръководител на разкопките. Научен консултант ще бъде дългогодишната изследователка на крепостта доц. д-р Маргарита Ваклинова от БАН. „Разкопките ще продължат 14 дни, като през това време ще се проучва сектора край вътрешното лице на северната крепостна стена“, уточни д-р Бояджиев. Той каза още, че от 2007 до 2010 година са проучвали "Момчиловата крепост", но в други сектори – около входа и край северната стена, а този участък, който сега ще се проучва е на съвсем нов терен. 

С предстоящите разкопките археолозите се надяват да се научи повече за фортификацията в Родопите през Средновековието и за живота във високопланинското военно укрепление, а намерените находки ще бъдат експонирани във фондовете на музея.

Археологът допълни, че средствата са им отпуснати от Министерство на културата, където са кандидатствали с два проекта, другият от които е бил за крепостта над село Кошница, но той не е бил одобрен и за него няма финансиране на този етап.

© Родопчани