Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Две средновековни църкви са открити преди дни край село Добромирци

Две средновековни църкви са открити преди дни край село Добромирци

Публикувана на 08.06.2017 | 14:06
4065 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: dariknews.bg
снимка: dariknews.bg


​Едва преди няколко дни екипът на професор Николай Овчаров открива две средновековни църкви по пътя Кърджали – Златоград. Интересното за църквите е, че се намират в самия западен край на Кърджалийска област и едва на 9 километра от град Златогад, който попада в пределите на Смолянска област.Само със средства от златоградски спонсори, екипът на професора успява да направи разкопките чрез които намира църква, датираща от XIII-XIV век. Оказва се, че църквата е запазена до 3 метра височина с полукръгла абсида и некропол около нея.

Находката се намира на 200 – 300 метра от пътя за известните туристически дестинации в района Перперикон и Татул. Предвижда се цялостно възстановяване на средновековния храм.

При разкопаване на основите на средновековната църква под нея изниква трикорабна базилика, представляваща преходна църква с характерен за VIII-IX век план, когато се преминава от класическата раннохристиянска базилика към византийската кръстокуполна църква. Тази базилика е дълга 9 и широка 11 метра.

Археолозите намират и три гроба датиращи от IX-X век, от времето на първата църква. В северния кораб са погребани две деца, а от запад един възрастен индивид.

100-150 години по-късно, когато се създава християнският храм от XIII-XIV век, изграждащите църквата създават параклис в който попада именно гробът на възрастния индивид.

Хипотезата на археолозите е, че това е много виден, местен християнски деец, дори може би създателят на ранната църква от IX-X век, а двата детски трупа се смята, че са неговите деца.

В района са намерени и монети от различни епохи, което кара археолозите да смятат, че в този район, в миналото е кипял живот.

Идеята на златоградчани е да възстановят късната църква, която е запазена до 3 метра, като тя ще се вижда от пътя, където ежегодно минават над половин милион души. Основната цел на разкопките и възстановяването на средновековния храм е да се развие културният туризъм в района.