Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Двоен празник събира българи и гърци днес в Златоград

Двоен празник събира българи и гърци днес в Златоград

Публикувана на 15.02.2014 | 11:54
1913 прочитания


В Златоград ще празнуват двоен празник, наречен "Трифониада”, посветен на виното и любовта, който ще се проведе днес, на 15 февруари, съобщава организаторът на проявата Александър Митушев.

Този празник вече става традиционен, празнува се от 7-8 години и е много атрактивен за гостите на града. По неговите думи по повод празника в Златоград вече има много туристи, като и днес очакват още гости. За празника идват и гръцки туристи. Ще бъде организирано ритуално пиршество с вино на едно от най-старите светилища в Родопите "Бялото каменье", намиращо се в района на Златоград.

Ще се предлагат на участниците отбрани вина, като за целта ще гостува известна изба от страната. Това тракийско светилище датира от ІІ хилядолетие. Там са се изпълнявали ритуали, на които шаманите и вождовете са пиели вино, след като се омайвали ставали много велики и са предсказвали каква ще е годината и за битки с успешен край. Ще се предлага и вино от местни производители. За вечерта в Етнографския ареален комплекс е подготвена и специална програма.