Дядо Николай в Смолян: Брюксел иска да убие вярата на децата ни!

Публикувана на 03.08.2012 | 16:12
1732 прочитания


Стотици уважиха храмовия празник на втората по големина църква в България-„Св. Висарион Смоленски”. Празнична света литургия отслужи лично Пловдивският митрополит Николай в съслужие със смолянски свещеници.
Сред официалните гости бяха депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, ктиторите на храма Тодор и Здравка Баткови, общински съветници. По традиция след службата в продължение на повече от 30 минути дядо Николай изнесе проповед за нуждата от силна вяра и църквата.
Митрополит Николай се противопостави остро срещу новия Закон за закрила на детето, който предвижда при отглеждането на детото религията да бъде ограничена. Николай отбеляза, че по този начин с намеса от Брюксел в България ще бъде забранено не само вероучението в училище, но и изповядването на православната религия до пълнолетие. ”Това означава да спрем да кръщаваме в светата вяра децата си, те да спрат да се кръстят, да спрат да отбелязват празници като Рождество и Възкресение Христово, защото са религиозна дейност”, подчерта митрополитът и добави, че по този начин чиновници забраняват и десетте божи заповеди за децата. Според духовния водач това е поредният удар от враговете на християнството и българския народ, но и след него църквата ще оцелее. „Апелирам ви да имате вяра в Бог и отстоявайте българските интереси, защото да отделиш децата от вярата означава да ги убиеш”, призова народните представители митрополитът. Митрополит Николай поздрави всички родопчани с празника на Св. Висарион, като им пожела да ги закриля и води в правия път.
Той благодари и на кмета на община Смолян Николай Мелемов и областния управител Стефан Стайков за подкрепата им към църквата. След литургията бе раздаде курбан за 500 души.

© Родопи Смолян