Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Дяволският мост край Ардино – средновековен архитектурен шедьовър

Дяволският мост край Ардино – средновековен архитектурен шедьовър

Публикувана на 16.05.2017 | 10:36
20290 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: razhodka.bg
снимка: razhodka.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: verticalworld.net
снимка: verticalworld.net


В България много забележителности носят страховитото име „Дявослки мост“. Ние ще се спрем на Дяволския мост край град Ардино, който е дело на човешка ръка.

Дяволският мост е средновековен мост на река Арда, построен през далечната 1518 година върху останките от римски мост, част от древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа. Най-голямата загадка, свързана с определяния като средновековен архитектурен шедьовър обект е как до днес е останал непокътнат, без нужда от каквито и да било ремонтни дейности.

Пешеходното съоражение се намира на 420 метра надморска височина, а от двете му страни се извисяват планини достигащи 800 метра. Дължината му е 56, а широчината – 3,5 метра с 12-сантиметров каменен парапет. Мостът е трисводест, с полукръгли отвори за оттичане на водата, а височината на централния свод е 11,50 метра.

За да стигнете до Дяволския мост може да поемете по пътя, който започва от Ардино и минава през обезлюденото село Дядовци. Така ще имате възможността да се насладите на застиналото време. С малко повече късмет ще срещнете и единствения жител на селото, който ще ви разкаже своите спомени за Дяволския мост. Друг начин да стигнете до моста е по екопътека Баните – Вишнево – Гълъбово – Дяволски мост. А най-вълнуващият начин да стигнете до средновековния шедьовър е да поемете някоя от горските пътеки и сами да намерите пътя до него.

Покрай Дяволския мост може да се насладите на рибилов на река Арда, може да си организирате пикник с приятели, може и да къмпингувате. Ако за посещението си изберете горещите летни дни, то ще имате прекрасната възможност да се разхладите в леденостудените води на Арда.

Разбира се, не липсват легенди свързани с произхода на името на величествения мост. Една от легендите разказва, че в миналото Арда била могъща и буйна река. Години наред местните жители се опитвали да вдигнат мост между двата бряга, но всеки път буйните речни води разрушавали направеното. Строителите вече решили да се откажат, приемайки, че мястото е прокълнато. Тогава със задачата се заел млад майстор. Той бил готов, ако трябва, да пожертва любимата си, като вгради сянката й в градежа на моста. Ненадейно се явил Дяволът, който разкрил на майстора тайната на устойчивото строителство, но в замяна поискал младият майстор да изобрази лика на Сатаната. Изображението трябвало да бъде едновременно видимо и невидимо, да можело да се докосне и въпреки това да не е материализирано. Даденият срок бил 40 дни. При неизпълнение на уговореното Лукавият щял да вземе душите на майстора и невестата му. За почуда на всички, включително и на Дявола, зидарят изпълнил задачата в срок. Скоро след това обаче се споминал и тайната на строежа му останала неразкрита. Факт е обаче, че Дяволският мост и до днес стои непоклатим вече 500 години, а според някои хора ликът на Сатаната наистина се вижда в даден момент от деня.

Години наред Дяволския мост привлича посетители със своята мистичност, величественост и красота. Това го прави и една от най-посещаваните забележителности в Източни Родопи. Посещението му съчетава в себе си наслада от необятната красота на Родопите и възхищение на средновековни архитектурни творения.

© Родопчани