Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Е европейски средства реставрираха емблемите на община Ардино

Е европейски средства реставрираха емблемите на община Ардино

Публикувана на 05.06.2014 | 14:00
2160 прочитания


Заключителна конференция по проект „По Дяволския мост – към райските пътеки в Ардино” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.” се проведе в края на май в залата на Общинския музей в Ардино. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е на стойност 3 421 721,32 лева. Той е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, съфинансиран от Националния бюджет и Община Ардино, а срокът за изпълнение е 24 месеца.

На конференцията присъстваха ръководителят на проекта Хафизе Чауш, представителят на „Студио Златен Век” ЕООД гр.София Калин Сърменов. Тук бяха още Ангел Матушев, изпълнителен секретар на туристическо дружество „Кърджали”, Тошко Късов, представител на Национално сдружение „Зелен цвят” в Крумовград, служители от общинската администрация и граждани.

Презентация за изпълнението на дейностите по проекта представи Ралица Ташева от „Студио златен век” – изпълнител на дейностите по публичност и информираност.

Общата цел на проекта е да се обособи и развие интегриран културно-туристически продукт на базата на най-конкурентоспособните и търсени културно- исторически атракции на територията на община Ардино. Проектът цели да осъществи конкретни дейности за преодоляване на несъответствието между големия и разнообразен ресурсен потенциал и слабото развитие на неговата привлекателност за посетители на община Ардино; да съхрани и адаптира към съвременните пазарни изисквания недвижими културни ценности с национално и специфично местно значение и да ги интегрира в комплексен модел на предлагане.

Заложените дейности са насочени основно за реставрация и консервация на културно-историческите и природни атракции на територията на общината - Дяволският мост, Тракийското светилище „Орлови скали”, Барутчийницата в гр.Ардино.

С европейски средства е оформена пътната отсечка от Ардино до емблемата на Общината Дяволски мост. Изградена е екопътека „Ардино-Орловите скали” с места за отдих. Освежена е фасадата на сградата на общинския Исторически музей с цел адаптация за помещаване на Туристически информационен център (ТИЦ), обзаведено и оборудвано е помещение за ТИЦ и експозиционно-конферентна зала в сградата на музея. Въстановена и експонирана е Старата Барутчийница. Оформена е привлекателна и комуникативна околна среда. Поставени са указателни табели и табла с информация за всеки от паметниците.

„Културно-историческите и природни атракции на територията на община Ардино са изключително уникални. Това са обекти, които ги няма на много места не само у нас, но и в Европейския съюз. Адмирации за ръководството на община Ардино, че реализираха такъв мащабен проект”, заяви госта на събитието Калин Сърменов.

© пресцентър на община Ардино