Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Една интересна легенда за пещера Ухловица

Една интересна легенда за пещера Ухловица

Публикувана на 20.10.2017 | 14:46
27539 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Изключително ценни и интересни са многобройните предания за различи родопски обекти. Почти всеки интересен природен феномен, всяка пещера е свързана с история, която години наред се предава в поколенията.

Една от тези истории, които будят особен интерес и ни пренасят в други невидими за нас светове е преданието за пещера Ухловица.

Според древната легенда тази прекрасна родопска пещера някога била убежище и дом за Дявола и неговата Дяволица. Живеело дяволското семейство в мир и любов в родопската пещера.

Настъпил моментът, в който първата рожба на семейството щяла да излезне на белия свят. Дяволът обаче бил безсилен и не можел да помогне на съпругата си.

Принуден от обстоятелствата Дяволът почукал на вратата на една от бабите в близкото село и я помолил тя да дойде да помогне на съпругата му в тежкото раждане, което й предстояло.

Отзивчивостта на родопчанина се проявила и в този момент. Веднага отишла бабата при дяволицата и й помогнала да роди първото си дете здраво.

В знак на благодарност, че помогнала в най-тежкия и същевременно най-щастливият момент на дяволското семейство, Дяволът дал на бабата въглени-жълтици.

© Родопчани