Една от най-известните български актриси получи наградата "Златен Перперикон"

Публикувана на 01.07.2014 | 11:15
1239 прочитания
снимка: www.kardjali.bg
снимка: www.kardjali.bg


Голямата българска актриса Татяна Лолова получи наградата "Златен Перперикон" за принос в развитието на българската и европейската култура, съобщават от пресентъра на Община Кърджали.

Това стана в последния ден на 14-ото издание на Международния фестивал "Перперикон". Призът беше връчен в царския дворец на археологическия комплекс Перперикон от режисьорът Асен Шопов.
"Поласкана съм, не очаквах", заяви Лолова. Получената от нея награда представлява копие на пръстен на династията на Птолемеите, който е открит в района на археологическия комплекс.

"Ама не е ли истински", попита Лолова, след като археологът Николай Овчаров й обясни какво представлява призът.
Минути след връчването на наградата актрисата и многобройната публика станаха свидетели на огнено-винен ритуал, изпълнен от танцьори край олтара на Дионис.

Хепънингът продължи в Акропола, където в древните помещения бяха разположени занаятчии. Те демонстрираха древни занаяти, практикувани на Перперикон. Сред майсторите имаше грънчар, стъклар, сарач, ковач и други. Атракция предизвика местен майстор на сачове и рускиня, която пласти вълна. Акрополът се огласяше от средновековни песни и музика, изпълнени от музиканти на живо. Хепънингът завърши с огнен спектакъл в подножието на средновековната кула.
Носители досега на „Златния Перперикон” са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, проф. Николай Овчаров, Асен Шопов- режисьор, Харолд Пинтър, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, Вежди Рашидов, Лили Иванова, Стоянка Мутафова, генералният директор на “Главболгарстрой” АД Симеон Пешов, направил много дарения за възстановяване на културни паметници.

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон” се организира от Сдружение „Перперикон Мелпомена” със съдействието на община Кърджали. Тазгодишното издание се спонсорира основно от „Дънди прешъс металс”.

© пресцентър на Община Кърджали