Една от предпочитаните туристически местности е пещера Ухловица

Публикувана на 01.08.2013 | 17:47
1425 прочитания
снимка: wikimapia.org
снимка: wikimapia.org


Района на река Арда е предпочитана туристическа дестинация в разгара на летния сезон. Най-посещавани са връх Ком и пещерата Ухловица, съобщава Валентина Чолакова от Туристически информационен център-Смолян. От началото на пролетта се забелязва увеличение на туристопотока в този регион на Смолян, като посетителите предимно са българи от вътрешността на страната, но има и доста чужденци, каза Чолакова.

Връх Ком е един от най-интересните туристически обекти, намира се в село Арда, на самата българо-гръцка граница. Една от легендите за вр.Ком разказва, че той е бил древно тракийско светилище и че там са заровени гърнета със злато и хайдушки пендари.

В района на арденския връх в момента се възстановява параклиса „Св. Петър”. Друг туристически обект, който се радва на голяма популярност в района на Арда е пещерата „Ухловица”, която ежегодно приема над 3000 посетители всеки ден между 9 и 16 часа. „Тя е една от най-старите пещери в България, открита е през 1967г., намира се в местността „Сините вирове” и е по-близо до село Могилица”, посочи Чолакова.

Пропастната пещера се простира на два етажа, дължината й е почти половин километър, който е елктрофициран, а температурата вътре е около 11 градуса. Целият район около пещерата е изключително богат на природни забележителности. „Ухловица” е включена в 100-те национални туристически обекти. Изворите на река Арда, комплекса около тях, градината на Тарзан, скално катерене, минерален извор Ладжата, аязмото в село Гудевица, конна езда, велотуризъм са друга част от летните атракции в района на Арда.

© Фокус