Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Една потвърдена и страховита родопска легенда

Една потвърдена и страховита родопска легенда

Публикувана на 22.10.2017 | 15:17
15329 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: wikimapia.org
снимка: wikimapia.org


​Много са легендите, които ще чуете за Родопа. За малко от тях обаче ще намерите доказателство. Днес ще ви разкажем именно една такава легенда – доказана и потвърдена от специалисти. Ще ви разкажем легендата за пещера „Хралупа“ край село Добростан.

Били размирни времена в Родопите. Разбойници  дебнели на всеки ъгъл. Тръгнал един терзия от село Борово за близкото село Добростан. По пътя обаче, за нещастие го пресрещнали разбойници.

Искали да вземат богатството му, неколкократно го попитали къде е скрито, но той така и не отговорил на въпроса. Ядосали се разбойниците, откраднали му малкото пари, които носел със себе си и го убили, а след това го захвърлили в близката пещера.

След години, при провелите се изследвания на пещерата, между ребрата на голям сталактон наистина са открити човешки череп, а между тях огниво с кремък и останки от джобен нож. Това откритие кара експертите да смятат, че преданието, което години наред се разказва в този район, е истина.

© Родопчани