Едно момчиловско семейство в Китай

Публикувана на 04.08.2017 | 16:28
9927 прочитания
Автор: Нели Иванова


​Мария и Иван Цветкови от Момчиловци прекараха  повече от седмица в Китай, където изиграха главните роли в китайския документален филм „Аз съм от Момчиловци“.

Как се случи това?

 Мария: Известно е, че от 8-9 години китайската компания  „Брайт Дайъри“ произвежда кисело мляко с името “Момчиловци“. Оттогава работни екипи често пребивават в селото, за да заснемат рекламни клипове и филми, които излъчват по китайските телевизии и в интернет. Този път главни герои във филма бяхме ние. Със снимачния екип работихме една седмица в Момчиловци, след което трябваше да заминем за Китай.

Прелетяхте половината свят, за да кацнете в...

Шанхай, където снимките продължиха. В Момчиловци бяха заснети кадри от нашия живот и ежедневие. Замисълът на филма бе да бъде с леко хумористичен характер, така че имаше и инсценировки, разбира се. В Шанхай посетихме компанията Брайт, една от многото техни ферми и фабриката, в която се произвежда млякото.

Image title

Какво изобразява жестът, който сте направили на снимката?

Означава „обичам те“ – това ни показаха нашите китайски партньори и приятели.

„Момчиловски“ ли е вкусът на китайското кисело мляко или има разлика? Какъв е производственият процес? Натурален ли е продуктът им?

Харесваме вкуса на киселото мляко „Момчиловци“. Китайците обичат леко подсладени ястия и поради тази причина и киселото мляко е такова. Мисля, че ако се махне подсладителя и остане натурално, млякото ще се доближи до момчиловското.  Производственият процес  е напълно автоматизиран. Линиите работят денонощно, без прекъсване. 

Image title

Добре ли се приема киселото мляко от китайците и как се вписва в тяхната специфична кухня?

В Китай пазарът на киселото мляко тепърва се развива. Както се знае, преди години те избраха името „Момчиловци“, заради екологично чистия район, в който  е разположено населеното ни място. Направените изследвания показали, че тук млечно-киселата бактерия е в изобилие. Именно поради тази причина те ни рекламират и като селото на дълголетниците.

Китайците се впечатляват от това и идват да търсят в Момчиловци тайната на дългия живот, а в Китай можеш навсякъде и по всяко време да видиш някой  да похапва от млякото с познатата марка.

Image title

Какво ви изненада най-много в Китай?

Много неща! Всичко е съвсем различно от нашите представи. Шанхай е един мегаполис  с огромни размери – високи, красиви сгради, много, много хора, хиляди, хиляди автомобили и велосипеди, огромни магазини и супермаркети, различна храна и т.н. Бяхме приятно изненадани, когато влязохме в един голям супермаркет и видяхме как рекламират и продават кисело мляко „Момчиловци“. Огромни опаковки и родопчанка като макет, а вътре в тях подредени  различни разфасовки мляко. Продавачката бе с престилка, на която има избродиран надпис „Момчиловци“. Стана ни приятно, разбира се. Още повече, когато пред нас няколко клиента си закупиха доста големи количества  от този продукт.

Какви малко известни факти научихте за техния начин на живот, манталитет, за градовете им и прословутата китайска кухня?

Научихме доста неща - някои близки до нашите нрави, а други –напълно непонятни. Това е нормално. Научихме се да ядем с техните пръчици. Хранихме се с много разнообразна храна - на всяко хранене те сервират поне по десет ястия. Старали сме се да опитаме много блюда, но не всички са по наш вкус. Имаше и такива, които не ставаха да ядене според нас. Червеи и пеперуди  също не липсваха на масата. Както е известно, те използват много лютиви подправки и сладко-кисели сосове. По-принцип се хранят много „звучно“. Мляскането в Китай показва колко много харесваш храната. Колкото повече мляскаш, толкова по-доволен изглеждаш от вкусно приготвеното ястие. Иван е готвач и успя да запише доста вкусни и интересни рецепти.

Освен Шанхай  кои градове успяхте да посетите?

След  два дни със снимачния екип заминахме за провинция Юнан, град Лидзян (това е провинцията разположена под  Хималаите). На три часа от Шанхай e със самолет. Лидзян е туристически град, защитен от ЮНЕСКО. Град с уникална архитектура. Жителите му са един милион, а туристите почти не падат под 40 000 дневно. Успели са да запазят своята самобитност и култура. Със създадените атракции и начин на живот се радват на огромен туристопоток. Там завършихме филма. 

Image title

Ще успеем ли да видим филма „Аз съм от Момчиловци“ и в България?

Филмът трябва да бъде готов за Фестивала на киселото мляко, който тази година е от 8 до 10 септември. Предполагам, че ще го излъчат в Момчиловци. После ще върви по китайските телевизии и в интернет.