Екипи на спешна помощ в Смолян и Мадан също обект на агресивно поведение от страна на пациенти

Публикувана на 28.05.2013 | 17:11
1333 прочитания


Екипите на Спешна помощ в Смолян са подложени ежедневно на обиди от страна на пациентите, съобщават лекари в Спешната помощ в областния град.  Според тях почти няма дежурство, в което да отсъстват обиди и нападки от страна на пациентите към тях. Оплаквания са подавани от лекари в резултат на нападенията, но няма закон, въз основа на който на се приложи някакво наказание. За съжаление ситуацията е такава, че ако някой лекар каже по-остра дума към пациент веднага ще се потърси отговорност, защо си е позволил по-остра реплика към пациент. А да обиждат и псуват лекари е нормално- това е истинската обида.
Екипи на Спешната помощ в Мадан също са били потърпевши от агресивно поведение на пациенти. От утре всички медицински работници в Центъра ще носят протестни лентички в подкрепа на колегите си от цялата страна. Протестът ще бъде символичен в подкрепа на колегите, като той няма да се отрази върху обслужването на пациентите. 
По думите на медиците агресията е проявявана предимно от пациенти, които са под алкохолна зависимост, но също така има и моменти, в които придружаващите пациенти се отнасят грубо и неуважително към лекарите.
В повечето случаи лекарите не търсят отговорност от хората, които са проявили грубо отношение към тях, но има и случаи, в които са се водили дела.
Като цяло обаче, лекарите подчертават, че в по-голямата част от случаите, хората, които търсят спешна помощ наистина имат нужда от такава и се отнасят с доверие към лекарите и фелдшерите, които са на смяна. Но ъъпреки това работещите в Спешния център в Мадан също се включват в протеста, защото медиците искат да се чувстват защитени, когато изпълняват служебните си задължения.