Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Екопътека „Дяволска пътека“ – мистичност, красота и предизвикателства в едно

Екопътека „Дяволска пътека“ – мистичност, красота и предизвикателства в едно

Публикувана на 05.05.2017 | 09:49
60402 прочитания
Автор: Селвина Топалска


Екопътека „Дяволска пътека“ е една интересна дестинация, която Родопите предлагат на своите посетители. Тя прослеждава пътя до сливането на водите на Чатак дере и река Бойновска. По пътя си екопътеката ще ви изненада с причудливи форми, интересни водопади, прекрасна вековна гора и още много други красоти, които дълго след това ще си спомняте.

Екопътека „Дяволска пътека“ е реализирана по проект “Среднопланински атрактивен маршрут Дяволска пътека”. Проектът е подкрепен по мярка 313 4 “Насърчаване на туристическите дейности от ПРСР 2007-2013″.  Дяволската пътека е официално открита и отворена за туристи през август, 2015 година.

За екопътеката има два входа. Единият откъм село Борино, а другият - откъм Буйновското ждрело (мястото на водослива на река Буйновска и Чатак дере), като по-удобен е достъпът откъм село Борино. И при двата входа има изградени паркинги за улеснение на посетителите.

Територията, която обхваща пътеката е около 20 кв.км., като вървейки по пътеката ще се натъкнете на много интересни места.

„Музеят на катрана“

Още в началото на пътеката (ако тръгнете откъм Борино) ще имате възможността да разгледате „Музея на катрана“. Той представлява дървена постройка с описателни табели за боровия катран, също така има  маси и пейки за почивка.

Вековната върба

Малко по-нататък по пътеката ще видите вековна върба за която съществува легенда, гласяща, че през 50-те години на 20 век местен жител открил в корените на върбата 157 златни турски монети.

Дяволският мост

След като преминете моста покрай вековната върба ще навлезнете в дебрите на вековна гора. Малко по-късно пред вас ще се озове и скалният феномен Дяволски мост. Той представлява скална арка с височина 18 метра до нивото на водата и ширина на отвора около 6 метра. Ако не се страхувате от височини, имате възможността да се спуснете по Дяволския мост по стръмна, добре обезопасена дървена стълба от която ще можете да наблюдавате страховити участъци от ждрелото на Чатак дере. Ако пък имате страх от височините, то може да заобиколите моста по полегата пътека.

„Скритите водопади“

След като преминете Дяволския мост Родопа планина ще ви изненада с каскада от водопади, наречена „Скритите водопади“. Ако за прехода сте избрали горещите летни дни, то това ще е идеалното място да си поемете дъх в близост до прохладата и пръските идващи от водата.

„Скалният кулоар“

Това са около 50-60 метрови отвесни скали по които се спускат дървени стълбища. Вероятно това ще са най-екстремните стълби по които някога сте слизали! Преодолявайки тези стълби се стига до равна дървена рампа, която води до мястото, където реката прави завой и приближава Буйновското ждрело.       

Мястото, където двете реки Буйновска и Чатак дере се сливат е и краят на пътеката. Там има изграден информационен пункт.

Екопътека „Дяволска пътека“ е едно неустоимо предложение. Обвито в мистичност, красота и предизвикателства това място ще остави траен отпечатък в съзнанието ви.

© Родопчани