Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Екопътека Хвойна – Ставруполи – трансграничната екопътека на Родопите

Екопътека Хвойна – Ставруполи – трансграничната екопътека на Родопите

Публикувана на 07.08.2017 | 20:38
11320 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg


​Ще Ви се да поемете на дълго пътешествие из необятната Родопа? Искате на веднъж да обходите нейните омайни прелести и да се докоснете до духа на нейните обитатели? Е, в такъв случай нашето предложение е да поемете на път по най-дългата екопътека в страната ни, обхващаща природните забележителности не само на Родопите в българската, а и в немалката им гръцка част.

Интересният трансграничен родопски маршрут започва малко след като избягате от градската суета и жега и навлезете в чистия родопски свят на село Хвойна.

От Хвойна маршрута поема към автентичното, китно родопско селце – Орехово, където ще се потопите в мечтаната родопска приказка. Поемайки към Орехово ще се насладите и на защитената местност „Средните ливади“, опазваща белоборовите гори на Родопите.

Image titleснимка: peika.bg

Едва ли някога ще се наситите, но след като поне малко се насладите на родопската идилия в Орехово, мяршрутът ще ви отведе до най-величествения природен феномен в Родопите – Чудните мостове. Там човек може да прекара дни в удивление и преклонение пред невероятния природен феномен.

След чудото на природата, следва древен римски път – най-високо разположения археологически паметник в България, който пък ще ви потопи в атмосферата от отдавна отминалите и забравени времена. Древният път, дълъг над 4 километра и широк 1,5 метра отвежда до друга немалко известна и забележителна родопска местност – Глухите камъни.

Image titleснимка: spisanie8.bg

След древната и загадъчна местност Глухите камъни, маршрутът продължава и минава край върховете Мечи чал и Снежанка, а след това и край Орфеевите скали край живописния Смолян. От Орфеевите скали ще имате невероятната възможност да наблюдавате и другото неземно красиво природно богатство на Смолян – Смолянските езера.  

След като се насладите на омайната родопска и в частност смолянска красота, пътя отвежда до резерват „Сосковчето“ и екопътека „Каньонът на водопадите“ – земен Рай. Прохлада и чист въздух лъхат от всички страни, а за красотите тук думите не стигат. Каньонът на водопадите е екопътека, която всеки сам трябва да мине и види, да се докосне до нея и да изживее сам това пътешествие сред зашеметяващата родопска природа.

Image title

Ако все пак нещо не Ви достига и Ви се ще пътешествието да бе малко по-екстремно, то не се притеснявайте,  следващата спирка ще удовлетвори и екстремните Ви желания. Пещера Голубовица 2 е едно от най-екстремните предложения на Родопа планина. Пътешествие с лодка в дълбините на земните недра, а веднага след това и полет във въздуха с въздушен тролей ще вдигнат адреналина Ви на макс и ще Ви заредят с енергия за оставащата неголяма част от маршрута на най-дългата екопътека в България.

Вече към своя край, маршрута отвежда до местностите „Герамица“, „Падала“ и „Изворите на Арда“. Малко след това и до село Мочура и връх Циганско градище, за който местните ще ви разкажат интересни предания. След Циганско градище, маршрутът ще Ви отведе и до живописната местност Съдилището. Уникалното и забележително е, че маршрутът на екопътеката преминава край бивши гранични поделения и наблюдателни вишки, които са запазени до днес като туристическа атракция.

Image title

Трансграничната екопътека Хвойна – Ставруполи е едно неустоимо родопско предложение. За изминаването на цялата екопътека са необходими 5-6 дни. Ако желаете да се впуснете в това приключение, но не разполагате с толкова време, то може да минете и само част от иначе доста дългия планински маршрут.

Дори само малка част от маршрута би била достатъчна, за да заобичате още повече Родопите и да се влюбите още повече в нейната необятна красота.