Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Екопътека „Пътят на сърцето“ – най-великото приключение в живота

Екопътека „Пътят на сърцето“ – най-великото приключение в живота

Публикувана на 17.06.2017 | 12:50
27581 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tourism-hotels-bulgaria.com
снимка: tourism-hotels-bulgaria.com
снимка: tourism-hotels-bulgaria.com
снимка: tourism-hotels-bulgaria.com


​Село Борово е разположено в сърцето на Родопите, на около 60 километра от град Пловдив. 1050-те му метра надморска височина създават благоприятни условия за умерен климат, подходящ за туризъм през цялата година.

В миналото мястото на сегашното селище било покрито с борови гори. От там идва и името на днешното село.

Черквата „Рождество Богородично“ в центъра на селото е изходна точка на чудна, приключенка екопътека, наречена „Пътят на сърцето“. Екопътеката е съставена от три самостоятелни похода, именувани  „Походът на Усмивката“, „Походът на Вярата“ и „Походът на Светлината“. На картата трите маршрута образно са представени като три листа на детелина.

В символиката на екопътеката, детелината е изобразена като четирилистна. Четвъртото листо е във формата на сърце с цел да напомня на пътника, че съществува и един друг, личен, уникален маршрут - пътят на Сърцето, който всеки от нас открива сам за себе си.

Маршрутите на трите похода свързват повечето действащи параклиси около селото. Наред с това преминават и през най-красивите и интересни природни и културно-исторически обекти в района - скални игли, тракийски светилища, скални тераси с уникални гледки, чешми и места за почивка.

Походът на Усмивката тръгва от църквата „Рождество Богородично“ в центъра на селото, а маршрутът е изключително лек и приятен. Той минава край параклиса „Света Неделя“. Минавайки през вековна букова гора, пътят извежда до параклиса „Свети Спиридон“. След това през няколко пресечени поляни извежда до най-високата точка на маршрута - параклисът „Свети Петър и Павел“, висок 1090 метра. На връщане пътеката се спуска през ниска дъбова гора и стига до параклиса „Свети Георги”. Близо до него има дървена беседка за отдих с невероятна гледка към селото.

Походът на Вярата отново тръгва от центъра на родопското селце и отново се изкачва към параклиса „Света Неделя“. Стръмно изкачване води до последните къщи на селото.От там пътеката завива и минава през естествена скална ниша, където в миналото са отглеждани животни.

След изхода на пещерата пътеката минава между и над скалите и прави няколко красиви отбивки към скални площадки - идеални места за наблюдение на птици и диви животни.

Друга пътека води до уникална скална тераса. Маршрутът води до параклиса „Свети Дух” и скална пирамида, която е най-високата точка в маршрута - 1096 метра.

На около 300 метра в гората, зад параклиса „Свети Дух”, се намира местността Зараница – древно светилище, близо до което има чешма с ледена букова вода.

Връщането става по коларски път, от източната страна на параклиса. Поемайки по коларския път, Походът на Вярата може да бъде съединен с Похода на Светлината.

Началото на Похода на Светлината е храмът „Свети Спас“. До него се стига по красива панорамна пътечка, започваща на около 300 метра от центъра на селото.

Походът на Светлината минава през параклиса „Свети Константин и Елена“ и извежда стръмно нагоре към билото до коларския път от където може да се стигне до параклиса „Свети Илия“.

След излизане от коларския път маршрутът отвежда до местност с редки растителни видове и уникални скални образувания, наречени „Стъпалата“.

Екопътеката е изградена с финансовата подкрепа на френската асоциация за солидарен туризъм Vision Du Monde и с доброволния труд на младежите от “Скаутска земя” и Фондация “ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие”.

© Родопчани