Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“ – наслада за сетивата

Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“ – наслада за сетивата

Публикувана на 13.05.2017 | 14:55
21986 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: novini.bg
снимка: novini.bg
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: bgwalk.com
снимка: bgwalk.com


В сърцето на Родопите, на 2 километра от град Девин, може да се насладите на изключително приятна разходка по поречието на река Девинска. Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“ се извива край живописните меандри на реката, като на места се разхождате по мостчета над водата, а на други ви очакват беседки, огнища и пейки, както и много изненади.

 Екопътеката е изградена, за да се улесни достъпа до защитената местност „Поречието на река Девинска“, в която е направена и зона за риболов на балканска пъстърва с дължина около 3 км. Риболовът е платен, а методът е „хвани-пусни“, като риболовецът може да задържи до 10 броя стандартни риби. С приходите от риболовния туризъм се покриват част от разходите за поддръжка на екопътеката.

Екопътеката започва от така обичаната местност Струилица, известна с терапевтичните си басейни с топла минерална вода.

Малко след началото, кратка отбивка води до един от най-високите водопади в Родопите – Самодивско пръскало. Общата височината на водопада достига 70 метра, като първият пад е с височина 25, а вторият - 45 метра. Името си водопадът носи от легенда за самодиви, които живеели край крепостта Калето и нощем излизали да танцуват в мрака.

Екопътеката води до местността Лъката, където имало средновековно тракийско селище. За съжаление сега там има само просторна поляна, обградена от красиви върхове.

Недалеч от там се намират и останките от прочутата родопска крепост Калето, която е просъществувала в периода VI – XII век. Поради недостиг на средства, крепостта не е реставрирана, но тя, заедно с местността Лъката е обявена за паметник на културата с местно значение.

Разхождайки се по екопътеката, може да се информирате за срещаните в района растителни и животински видове. Видни представители на животинския свят в района са видрата и дивата коза. Представители на растителния свят тук пък са родопски силивряк, родопска горска майка, снежно кокиче и още много други.

Атрактивната екопътека е любимо място за разходка както на туристите, така и на жителите на град Девин и областта. 

© Родопчани