Екопътека „Узунов камък – село Смилян“ – едно запомнящо се пътешествие

Публикувана на 12.08.2017 | 14:24
12732 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: hotelmap.bg
снимка: hotelmap.bg


​Пътешествието в необятните Родопи по екопътека „Узунов камък – село Смилян“  започва от местността Узунов камък, намираща се над село Горна Арда. Тук, още в началото на екопътеката имате възможност да си направите барбекю и да се заредите за приятната разходка сред омайните красоти на Родопа, която Ви предстои.

От местността Узунов камък, маршрутът на екопътеката тръгва и минава през местност Дядова ряка, като до тук прехода е лек, без изкачвания. След Дядова ряка следва разходка сред поляни с дъхави родопски билки и смайващи природни картини.

От следващата местност по маршрута – Кьошка пък ще видите такива гледки и пейзажи, че неминуемо дъхът Ви ще спре и ще занемеета пред невероятната родопска красота. В миналото тук минавал път, свързащ Тракийстака низина с Беломорието, от който следите личат и до днес. 

Image titleснимка: smolyannews.com

Следващата точка от маршрута е защитената местност „Ливадите край Сивино“. Ако за посещението си сте избрали периода края на месец юни – началото на юли, то от панорамната площадка, изградена тук ще може да се насладите на цветния килим от родопски крем -  богатството на местността и причината тя да бъде защитена, с който са застлани тукашните поляни.

Именно в ливадите край Сивино за пръв път бива намерено рядкото цвете и точно тук започват първите проучвания и изследвания на родопския крем.

Image titleснимка: mirela.bg

От ливадите край Сивино, през село Сивино и поречието на сивинска река, което също попада в мрежата на Европейския съюз за защитени зони, както и в НАТУРА 2000, маршрутът стига и до известното със своя боб родопско село – Смилян.

Екопътека „Узунов камък – село Смилян“ е едно изключително приятно и запомнящо се изживяване. Вървейки по нея, крачка по крачка, пред очите на човек се разкриват все по-хубави и по-хубави картини, които спират дъха му и го карат единствено да немее пред необятната родопска хубост.