Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Експерти от Унгария искат да обновят експозицията на къщата-музей „Ласло Наги“ съвместно с Община Смолян

Експерти от Унгария искат да обновят експозицията на къщата-музей „Ласло Наги“ съвместно с Община Смолян

Публикувана на 09.06.2017 | 15:56
1532 прочитания
Община Смолян
Община Смолян


Зам.-кметът инж.Мариана Цекова посрещна тричленна делегация от експерти от Литературен музей „Петьофи” в Будапеща, които съвместно с Унгарския културен институт /УКИ/ разработват концепция за обновяването експозицията на къщата –музей „Ласло Наги” в Смолян.

Делегацията бе водена от директора на УКИ г-жа Дьорди Димитров. 
По този повод бяха обсъдени възможностите за кандидатстване по европейски проекти и програми. От УКИ благодариха на кмета на Смолян Николай Мелемов и ръководството на общината относно пълното възстановяване на къщата-музей на унгарския поет, преводач и публицист, за които са били отпуснати и средства от Министерството на културата. Експертите посочиха, че Унгарската държава също има за цел да допринесе за възраждането на музея. В тази връзка се поддържат контакти с директорката на РИМ „Стою Шишков” Таня Марева, която също участва в срещата.

Инж.Цекова, Марева и унгарските експерти направиха оглед на къщата-музей и консултираха подробности относно реконструкцията й. 
Унгарската делегация посети и Историческия музей, след което бяха поднесени и цветя пред бюст - паметника на Ласло Наги, който се намира до Регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян.

© Родопчани