Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Емблематични празници ще бъдат отбелязани през август в смолянска област

Емблематични празници ще бъдат отбелязани през август в смолянска област

Публикувана на 05.08.2014 | 15:33
1512 прочитания


Емблематични традиционни празници ще бъдат реализирани от читалищните самодейци в област Смолян през месец август. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Смолян.
 
Празничните прояви започнаха още в началото на месеца с ХІІ гайдарско надсвирване в с. Гела, с поредното издание на „Среде лето” в с. Мугла, НЧ "Отец Паисий-1951" с празник на с. Селча, а НЧ "Христо Ботев-1892" с.Чокманово проведе традиционния събор “Илинден", посветен на 111 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Ръководителят на РЕКИЦ "Читалища" за област Смолян Нeдялка Мачокова информира, че до края на месеца следват още редица други празници и събори. Така на 7 август ще бъде отбелязан празника на с. Триград с възпроизвеждане на обичая "Среде лято" от НЧ "Изгрев-1936"; на 9 август, НЧ "Извор-1920" с. Арда - Българо-гръцки събор; на 23 август, НЧ "Съединение-2006" - Празник на с. Осиково. Предстои Фестивал на народното творчество - Културни тържества, Доспат 2014, които ще се проведат на 23 август и на 30 август - НЧ "Орфей-1947" - Празник на с. Ерма река.
 
По сцените ще екнат цветните песенни мелодии, извиращи от корените ни, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели ще описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки, които с вълните на музиката, като приливна вълна ще се реят волно в простора. Не разбираш как всичко в теб ликува, диша, запява! 

В Родопите песните летят направо в космоса. За тях няма земя, няма небе, те са послание пропътувало през необятното пространство и безкрайното време, създали цивилизации с космични измерения.Техният извор е вопъл и стон, сияние извиращо от сърцето, дъга от мелодии, ручила, звуци и танци, вплетени в древните корени на българската съкровищница.

Ако има чудеса на този свят, то фолклора е едно от тях! Станете част от тази необятна Българска палитра. С тези и редица сценични изяви, читалищните самодейци ще огласят Планината на Орфей с вековни песни и непреходни традиции, за да отправят поредна препратка към поколенията.
Станете част от събитията!!!
 
© пресцентър на Областна администрация- Смолян