Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Еньовден е, билките са най-лековити

Еньовден е, билките са най-лековити

Публикувана на 24.06.2017 | 00:28
1946 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден - стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.

Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине и окъпано в „живата вода”, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който няма да види до догодина, а в нощта срещу празника водата придобива особена магическа сила.
Вярва се, че в нощта срещу Еньовден способността на билките да лекуват е най-голяма и то преди изгрева. Затова билкари и баячи стават рано преди да изгрее Слънцето и набират билки.Според преданията тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.
На Еньовден, рано сутрин моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.
Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни.
През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея.
Вярва се, че който види сутрин рано при изгрев окъпалото се в жива вода „играещо” и „трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година. Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава или наполовина, това предвещава болест.

В Западна България вярват дори в лечебната сила на еньовската роса. Магическата й сила се използва от магьосниците-бродници. През нощта срещу Еньовден голи и възседнали кросно, те бродят по чуждите ниви, произнасяйки заклинания, обират с престилка росата, за да я изцедят в своите ниви. Срещу празника всеки стопанин зажънва по няколко класа от своята нива, за да я намери житомамницата вече обрана.

За да има плодородие  на празника млади жени отиват на нивата, ожънват една ръкойка, изплитат плитка от житото и слагат на кръст плитката и ръкойката. На Еньовден, подобно на Нова Година и на Гергьовден се гадае за здраве, женитба и плодородие.

На този имен ден празнуват: Енчо, Еньо, Ена, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Янис, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Янимира, Янислава, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ина, Инка, Ива, Ивка, Ивет, Ивета, Иван, Ивана, Иванка, Даян, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна, Диан, Диана, Деян и др.

Етикети: Еньовден, билки
© Родопчани