Фолклорни изпълнители от Гърция, Македония, Швейцария, Литва и Гърция на тридневен фестивал в Неделино

Публикувана на 23.08.2017 | 12:52
2626 прочитания
Снимка:festival.nedelino.bg
Снимка:festival.nedelino.bg


​За шестнадесета поредна година в родопския град Неделино ще се проведе Националeн фолклорен фестивал за народно пеене и двуглас, което ще бъде с международно участие на фолклорни изпълнители не само от България, но и от Гърция, Македония, Швейцария, Литва и Гърция.

Целта на този фестивал е да покаже на света уникалното неделинско двугласно пеене, характерно само за този регион. Това специфично пеене ще бъде и най-новата научна дисциплина в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, което ще се изучава от тази учебна година и дори ще бъде част от задължителния държавен изпит за студентите по народно пеене. През 2008 година Министерството на културата го обявява за „Живо човешко съкровище“.

Фестивалът се провежда в рамките на три дни, като тази година той ще бъде от 1 до 3 септември. Певци, танцьори и музиканти се разпределят в четири възрастови групи, като най малката е от 4-годишна възраст. За ной-добре представилите се организаторите са подготвили златни, сребърни  и бронзови медали.

Председател на журито ще бъде проф. академик Милчо Василев.

© Родопчани