Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Фотоизложба „Ничия земя” на Светлана Бахчеванова е открита в ОДК Кърджали

Фотоизложба „Ничия земя” на Светлана Бахчеванова е открита в ОДК Кърджали

Публикувана на 11.02.2014 | 10:55
1164 прочитания


С фотоизложба „Ничия земя” продължават проявите включени в програмата по повод отбелязване на месеца на Америка в Кърджали, съобщават от пресцентъра на общината. Изложбата е дело на Светлана Бахчеванова и е открита в Обединен детски комплекс в Кърджали.

Светлана Бахчеванова е фотограф на свободна практика, носителка на фотографски награди. В началото на 1989 г. става член на първата организация за защита на човешките права в България, чиято цел е да подкрепи екстрадираните турци, срещу насилственото покръстване и смяна на имената. Работила е във вестник „Демокрация” и в БТА като завеждащ фотоотдела. От 2001 г. живее в Ню Йорк. От 2010 г. Светлана поддържа сайта FotoEvidence (фотосвидетелство). Това е уеб-платформа за документална фотография с фокус върху теми, свързани с нарушаване на човешките права и социални несправедливости.
Изложбата „Ничия земя” е документален разказ за три села от община Сандански - Пиперица, Лехово и Голешово. След 1950 година започва изграждането на телена мрежа по границата, тъй като границата България-Гърция е едно от най-преките места от Източна Европа към свободата и затова трябва да се пази добре. Но някои села, като тези трите, остават в граничната зона, която е в радиус от 5 километра от границата с Гърция. От китни села с 500-600 жители, те се превръщат в западнали и изоставени места с по десетина старци.

© пресцентър на община Кърджали