Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Фотосафари в района на село Мочура

Фотосафари в района на село Мочура

Публикувана на 05.11.2013 | 13:50
3408 прочитания
Снимка: Валентин Кръпчев
Снимка: Валентин Кръпчев


През почивните дни на пъстрата родопска есен много фотолюбители имаха прекрасната възможност да съчетаят разходка сред природата и да запечатат с фотоапаратите си красотите, които са в изобилие през този период от годината.

В неделя една групичка фенове на фейсбук групата Родопи фото  https://www.facebook.com/groups/rodopifoto/  се отправя към рудоземското село Мочура. Селцето се намира на около 1100м надморско равнище и е с около 30-40 души постоянни жители. Малко над селото се намира една широка и равна местност, наречена "Планинота", където има изградена екопътека с чешми и беседки. Пътеката води до самата граница  и местността "Съдилището", от където се открива невероятна гледка към Гърция.http://rodopchani.bg/Selo-Mochura-i-krasotite-na-planinata Над селото се намира и бившата гранична застава, която е запазена в доста добро състояние. Има запазен и участък от телено заграждение (кльон) , което е служело за възпиране на нарушители по границата с Гърция.

Валентин Кръпчев, Краси Иванов и Динко Топалов излизат сред природата, обикаляйки района от село Пловдивци, село Корита и местността"Леска", край село Мочура и местността "Планинота" и правят снимки, които ще дадат възможност на феновете на фейсбук групата Родопи фото да се насладят на красивите пейзажи, които могат да се видят в района.

Тръпката от разходката с фотоапарата из красивите природни дадености е точно като страстта на ловеца, който дебне за дивеча. Разликата е само в това, че фотолюбителят не нанася вреди на природата, а и споделяйки снимките с приятели от интернет, на нашата родопска красота ще се радват и много други хора, а и ще добият представа как изглежда един кът от Родопите и България.

Благодарим на Валентин Кръпчев, който сподели с нас впечатленията си от фотосафарито и ни предостави част от снимките, които имаме честта да ви покажем.

 

Ето го и офицерското помещение към бившата застава.

 

Запазена част от теленото заграждение (кльон)

Бившата застава край село Мочура

Пътят към Планинота

 

уличка в село Мочура

Беседка на Планинота

Планинота, погледната от "Курбанище",  място над село Мочура, в дъното така нареченият връх Ченгенето, или както е известен в географията връх Циганско градище.