Фурмите - естествено сладки и полезни

Публикувана на 02.07.2013 | 16:36
1421 прочитания

За разлика от повечето сладки изкушения, фурмите освен, че са вкусни и сладки са и изключително полезни. Благодарение на богатото съдържание на аминокиселини, въглехидрати, витамини и минерали, фурмите са много подходящи за активно спортуващи.

Интересното при тях е преминаването на цветовата гама докато узряват - съвсем в началото преди да узреят, цветът им е зелен, узреят ли, става жълт, златисто кафяв, черен или махагоново червен, в зависимост от сорта. 

Страхотен деликатес са сушените фурми, но те са и доста калорични -100 г сушени фурми съдържат 270 ккал. Това се получава  предимно заради високото съдържание на плодова захар - глюкоза, фруктоза и цукроза което е около 55 до 70%.Така три до четири фурми покриват дневната доза от желязо.

Фурмите съдържат 23 вида различни аминокиселини, които липсват в останалите плодове - ябълките, портокалите, бананите, витамините А, А1, С, В1, В2, В6 и други вещества, които помагат на усвояването на въглехидратите, регулират нивото на глюкозата в кръвта и съдържанието на мастни киселини и пектин.


Съхранението им е лесно -  пресните фурми до две седмици в найлонов плик в хладилник. Сушените фурми могат да се съхраняват в херметически затворена кутия на стайна температура на хладно и сухо място до 6 месеца, а в хладилник – до 1 година.