Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Гъбари от цяла България, от Гърция, Италия и други страни на есенна среща в Родопите

Гъбари от цяла България, от Гърция, Италия и други страни на есенна среща в Родопите

Публикувана на 25.08.2017 | 15:34
5048 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка: група "Гъбите и гъбарите"
Снимка: група "Гъбите и гъбарите"


​Гъбари от цяла България се организират за тридневна есенна гъбарска среща в курорта Пампорово, която ще се проведе на 8, 9, 10 септември (петък, събота и неделя), съобщи гл. ас. д-р Борис Асьов – миколог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследнания при БАН, който е и един от организаторите. Срещата е общодостъпна и в нея може да се включи всеки, който е гъбар или се интересува от гъби. „Това е една наша традиция, която започна през 2013 година. От тогава ние правим по две срещи в годината – една в началото на лятото и една през есента и по този начин поддържаме един постоянен обмен“, казва микологът и допълни, че винаги има присъствие и на гъбари от Гърция, Сърбия, Италия.

През съботния ден винаги се организират екскурзии и походи за събиране на гъби, а в следобедните часове от тях се прави изложба, която винаги е голяма атракция. Събраните гъби се сортират по видове, подреждат се върху масите и им се слагат имена. Хора, които са с по-широки познания в областта разясняват на интересуващите се и отговарят на въпроси. „Тази изложба е най-полезната част от тридневната среща, тъй като разнообразието на видовете гъби е голямо и хората получават в движение информация за гъбите – как да ги различават и кои са отровни“, коментира гл. ас. д-р Борис Асьов.

В неотменна традиция на тези срещи се е превърнала и гъбената чорба, която е комбинация от култивирани и диворастящи гъби, които са специално подбрани.

Неделя е ден за беседи и лекции на различни теми, но обикновено една от тях е свързана с  ядливите и с отровните гъби. „Дават се съвети как да ги познаваме, как да се пазим от отровните гъби, тъй като много хора се ръководят от народни методи, които са абсолютно неверни и много подвеждащи, даже опасни и всъщност затова наблягаме на разпознаването“, обясни главният асистент.

Гъбарската среща дава възможност и за посещение на близки интересни места, сред които Триградското ждрело и пещерата „Дяволското гърло“, Ягодинското ждрело с „Ягодинската пещера“, архитектурният резерват Широка лъка, но екскурзиите и походите до Смолянките езера и в района на Пампорово са най-благодатни за събиране на гъби. 

Image titleСнимка: група "Гъбите и гъбарите"

© Родопчани