Гърнати – едно от най-старите села в Родопите

Публикувана на 01.08.2017 | 22:50
9931 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: zlatograd.top.jpg
снимка: zlatograd.top.jpg


​Всеизвестно е, че Родопите са едно магично, райско кътче. За неговата магичност в голяма степен допринасят именно китните родопски села. Едно от тези магични селца е село Гърнати.

Гърнати е живописно родопско село, разположено в Източния дял на Орфеевата планина. То е най-крайното село на смолянска област и попада точно на границата й с кърджалийската. Също така, село Гърнати е второ по големина в Община Неделино.

Село Гърнати се слави и като едно от най-старите села в Родопите. Смята се, че своето начало селото води още от VII век, когато хуните избрали земите на днешното село за свой олтар и скривалище на богатствата си. Там те оставили и трима мъже от племето, които да надзирават и пазят ценностите им. С течение на времето тримата мъже се задомили, създали потомство, а в племето започнали да ги наръчат „гърнетари“ за дето пазели гърнетата им със злато. Именно от там идва и името на селото Гърнати – на името на неговите основатели гърнетарите.

Image titleснимка: mirela.bg

Селото е изключително богатко откъм природни дадености. То бива обгърнато от вековни широколистни и иглолистни гори, сред които се простират и зелени пасища и тучни ливади. Изключително живописна е и долината на река Мъзълска, прорязваща Родопа планина. Освен всичко това, село Гърнати се радва и на множество слънчеви лъчи и през лятото, и през зимата. Вековните гори осигуряват горска хлад през лятото, а множеството слънчеви лъчи през зимата – топла, мека зима.

Освен с природните си богатства, Гърнати се слави и със своята изключително ценна архитектурна забележителност – трите старинни воденици, строени от края на XV до началото на XVI век.

Посетители на село Гърнати остават силно впечатлени и от местното му население, запазило своите автентични традиции и  обичаи. Тук те ще ви нагостят с местни интерпретации на бележити родопски ястия като пататник, баница, качамак, тиквеник и още много дурги, всички те ПО ГЪРНАТСКИ.

Image titleснимка: zlatograd.top

Ако решите да удължите еднодневния се престой в селото и да пренощувате тук, то едва ли някога ще забравите тази си нощувка и особено последващата я сутрин. Ще бъдете събудени от някой ранобуден петел, а за закуска ще ви се предложи току-що издоено краве, козе или овче мляко, в зависимост от предпочитанията ви.

Все повече хора търсят възможността да се докоснат до живота далеч от градската суета и забързаност, от мръсния въздух и стреса. Поради тази причина, все повече бълграски и чуждестранни турсити биват привлечени от девствеността на природата, запазените традиции, богатото културно наследство и ненадминатото гостоприемство в село Гърнати. То се превръща в идеалната дестинация, отговаряща на „дивите“ търсения на днешния градски човек.

© Родопчани