Гайдарите от цялата страна се обединиха в първата гайдарска асоциация

Публикувана на 07.11.2017 | 11:14
4331 прочитания
Автор: Л. Чаушева


​На 5 ноември 2017 година (неделя) в столицата беше официално учредена първата Българска национална гайдарска асоциация (БНГА). Стотици гайдари от цялата страна се събраха в Борисовата градина в София на първия събор, който беше съчетан с официалното учредяване на организацията.

Зад инициативата стои известният родопски гайдар Петър Янев, който е председател на асоциацията, както и други видни майстори на каба гайдата. Сред съучредителите са Теодора Игнатова – почетен консул на Република България в Демократична Република Конго и културологът д-р Георги Мишев.

Сдружението ще обедини гайдарското съсловие от цялата страна, а  целите, които си поставят организаторите, са да работят за развитието и утвърждаването на българските фолклор и традиции, както и за  съхраняване и развиване на гайдарското изкуство. Сред идеите на учредителите са разширяване пространството за творческа изява и социална реализация на изпълнители, автори и майстори на гайдата, както и разпространяване и популяризиране постиженията на български и чуждестранни творци в тази област в страната и чужбина.

Учредители на асоциацията и гайдарите, които ще членуват в нея, вярват, че обединявайки се в една обща национална гайдарска асоциация много по-лесно ще успеят да съхранят изкуството на сакралния инструмент гайда и да го предадат на идните поколения.