Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Географска местност на Антарктида ще носи името Кърджали

Географска местност на Антарктида ще носи името Кърджали

Публикувана на 19.12.2013 | 12:20
1248 прочитания
снимка: www.kardjali.bg
снимка: www.kardjali.bg


Два флага на община Кърджали връчи кметът инж. Хасан Азис на председателя на читалище „Обединение” Стоян Анадолиев, който е включен в полярната експедиция до Южния полюс по време на брифинг, съобщават от пресцентъра на община Кърджали.

„Имаме уникалната възможност да изпратим първия кърджалиец, който ще стъпи на ледения континент Антарктида в началото на 2014 година и ще развее знамето на общината. Той помоли Стоян Анадолиев да освети знамената в параклиса на българската станция на остров Ливингстън като едното да остане на ледения континент, а другого да бъде върнато в областния център. „Когато флагът се върне отново в Кърджали, той ще бъде поставен в специален антарктически кът във фоайето на общинска администрация”.

Председателят на читалище „Обединение” пое ангажимент да изпълни молбата на градоначалника.  Анадолиев разказа и за електронната библиотека, която ще занесе на ледения континент. Тя вече е заредена с 25 000 заглавия и 17 научни статии, сред които и творби на местни автори. Историята на кърджалийския музей също ще намери място във виртуалната библиотека.

В края на пресконференцията бе обявена и новината, че общината има вече разрешението на ръководителя на българската база „Св. Климент Охридски” проф. Христо Пимпирев да изберем и назовем географска местност на името на Кърджали и със стъпването на първия кърджалиец на остров Ливингстън да бъде открита тази процедура.

© пресцентър на община Кърджали