Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Георги Бундев - вдъхновен майстор, извайващ автентични родопски форми

Георги Бундев - вдъхновен майстор, извайващ автентични родопски форми

Публикувана на 19.03.2013 | 14:37
3973 прочитания
снимка: Георги Бундев
снимка: Георги Бундев


Казват, че ако направиш едно от три неща в живота си, не си живял напразно. Да засадиш дръвче, да участваш в прокарването на вода или в изграждането на чешма - това са препоръки, които пътуват през поколенията. Да оставиш материална следа след себе си и хората да те споменават... и дори без да те познават да изричат името ти с благодарност- това е безценно!

Не, това не са спомени от миналото за нашите прадеди... Днес също можем да дадем пример с хора от нашето съвремие, които се опират на традицията.  Все още има хора, които прокарват връзка между поколенията като свързват заръките от миналото с творения в настоящето.

Пример за такъв човек е майсторът на чешми и реставратор на стари родопски къщи- Георги Бундев. Строителен техник по образование, той споделя, че негов истински учител е бил животът. Той е един от многото самоуки родопчани, които с времето са се усъвършенствали и днес извайват чудни творения, спиращи дъха на тези, които ги съзерцават.

Реставратор на стари къщи, майстор на чешми и барбекюта - той се препитава с физическа работа, която освен средство за материална стабилност, е и извор за вдъхновение. Споделя, че нещата в техните реални размери се получават много по-лесно, за разлика от миниатюрите. През зимата, когато строителството е в застой, той моделира макети. А те изискват освен много енергия и време, и голяма доза спокойствие на духа.

Творенията, изваяни от ръцете му, са плод на неговото въображение, а техният материален облик извира дълбоко от сърцето му. Затова всички са различни и единствени по рода си. Истинският майстор не прави дубликати- той твори уникати...

 

© Родопчани