"Глухите камъни" в Родопите

Публикувана на 17.04.2012 | 21:35
13351 прочитания


Скален комплекс Глухите камъни е създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от с. Малко Градище в североизточните Родопи. Няколко стотин трапецовидни ниши са издълбани върху скален блок, който изниква от земята като гигантски зъб висок близо 30 м. Ролята на тези отвори не е напълно изяснена, но най-вероятно са се използвали за погребални урни.
На 60 м. от нишите са мегалитните гробници, две от тях са в отлично състояние. Едната представлява помещение дълго 2 и широко 1,5 метра, издълбано в гранитната скала. От него, чрез 30 издялани в камъка стъпала, се отива на върха, на който е разположена гробницата,която е мавзолей в който е погребан знатен тракийски вожд.
Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Комплекса е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети. Гледката е невероятна от върха на комплекса, от който като на длан се вижда язовир Ивайловград.