Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Голубовица – водни и пещерни приключения вплетени в едно

Голубовица – водни и пещерни приключения вплетени в едно

Публикувана на 02.07.2017 | 18:22
9101 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: wikimapia.org
снимка: wikimapia.org


​Голубовица е една от все още недобре изследваните и познати пещери в Родопите и България като цяло. Въпреки това тя гарантира на посетителите си едно незабравимо приключение изпълнено с много адреналин и приятни емоции.

Една от легендите за Голубовица разказва, че тук поп Мартин и Вълчан войвода скрили седем товара със злато. Съкровището било пазено от огромна змия, която убивала всеки, който се опитвал да проникне в пещерата.

Пещера Голубовица се намира край село Смилян, южно от Смолян. Тя е разположена на десния склон на Гарга дере, а началната й точка е обозначена с надпис „Туристически маршрут Гарга дере“. След кратък преход по камениста пътека, въжено мостче и букова гора ще се озовете пред входа на Голубовица 2.

Пещера Голубовица представлява система от 4 пещери именувани съответно Голубовица 1,2,3 и 4, генетично и морфоложки свързани по между си. Тя е комплекс с три входа, разполжен на няколко нива.

Голубовица 1 е малка пещера, представляваща извор от който изтичат водите на Голубовица 2.

Image titleснимка: blog.ivanatora.info

Голубовица 2 е основната атракция в пещерния комплекс. Поради необлагородеността си, тя е подходяща за по-опитни пещерняци, а посещението й задължително се извършва с водачи. Преди да влезнете в пещерата ще получите и специална екипировка, необходима както за проникване в пещерата, така и за преодоляване на водните препятствия.

Голубовица 2 е водна пещера с множество езера и река, чието преминаване е особено вълнуващо.

Малко след вохда й предстои прекосяване на воден полусифон с лодка, което се оказва доста екстремно. След него се разгръща същинската част на пещерата.

Тук посетителите буквало газят в реката, която в най-добрия случай е до колене. По горните части на пещерата, където не е достигнала водата се наблюдават есетествени пещерни образувания - сталактити и сталагмити. Водният маршрут води до воден сифон, който може да бъде преминат само от специалисти водолази.

Голубовица 3 се намира над водната Голубовица 2, но е подходяща само за изследователи, тъй като е трудно достъпна и опасна. Тя представлява хоризонтално формиравание, като подът й е от скални блокове, а по тавана й се виждат карстови форми – сталактити и завеси. Тук убежище намира прилепна колония.

Голубовица 4 е наклонена проходна пещера в която липсват пещерни образувания.

Image titleснимка: napyn.net

Вълненията край Голубовица съвсем не приключват с разходката из дълбините на земните недра.

Една от атракциите тук е Via Ferrata – 140-метров метален път в скалата, изграден от железни стъпала и осигурен с въже. Вертикалният преход се прави само с катерачно оборудване, което се предоставя на място. Финалният участък на изкачването е под красиви скални сводове, изваяни от водата и ветровете.

Ако все още имате желание за покачаване на адреналина, то може да се спуснете и по алпийски тролей, дълъг 45 метра. Той свързва двата ската на Гарга дере на височина 20 метра над водите на река Есенна. „Полетът“ с тролея носи невероятното усещане за свобода и простор, което не може да бъде забравено.

© Родопчани