Голям Беглик – една от най-красивите и популярни туристически дестинации в Западни Родопи

Публикувана на 23.11.2017 | 14:52
12338 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: pochivka.bg
снимка: pochivka.bg


​Голям Беглик е името на язовира, славещ се като една от най-красивите и популярни туристически дестинации в Западни Родопи. Този факт се обуславя до известна степен от това, че той предлага уникални възможности за отдих и риболов сред прекрасната родопска природа.

Язовир Голям Беглик, носил в миналото името Васил Коларов, се намира в землището на град Батак, като язовирната му стена попада точно по средата между градовете Батак и Доспат.

Язовирът е съставна част от каскадата Батак. Построявнаето на язовира започнало през 1946 година и само 5 години по-късно на 18 ноември 1951 година бил завършен.

Image titleснимка: visitbatak.bg

Първоначално, целта на построяването на язовир Голям Беглик е напояване на Пловдивското поле. По-късно обаче язовирът се използва за захранване на ВЕЦ-ове.

В близост до Голям Беглик се намира и резерват Беглика, което още повече допълва очарованието на прекрасната местност. Освен до резервата, язовирът е в близост и до други чудни родопски местности, които дават на човек прекрасната възможност да се наслади на Родопа, чудните гледки, които предлага и нейната буйна природа.

Крайбрежието на язовира пък ни предлага вълнуваща обиколка на язовира по 25-километров маршрут, преминаващ през прекрасни защитени местности, места за къмпингуване, отдих и риболов.

Image titleснимка: blog.raskoll.com

Край язовир Голям Беглик се провежда и известният фестивал Беглика Фест, който ежегодно събира хора с освободени умове, мечтатели и  ентусиасти, търсещи хармония с природата и живот по-близо до нея.