Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Голям Перелик – първенецът на Родопите

Голям Перелик – първенецът на Родопите

Публикувана на 18.05.2017 | 23:08
20481 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bestbgtrips.com
снимка: bestbgtrips.com
снимка: rhodopen.de
снимка: rhodopen.de


Голям Перелик е най-високият връх в Родопите. Със своята височина от 2191 метра той нарежда Родопите на седмо място по височина сред българските планини. Намира се в една от най-живописните местности в Родопите, на около 17 километра западно от красивия град Смолян.

Планинското било на Голям Перелик е покрито с прекрасни иглолистни гори, сред които се намират живописни поляни. Районът край върха е изключително привлекателен през всички сезони и предлага разнообразни възможности за пешеходен, пещерен и ски туризъм.

Върхът е изключително леснодостъпен за всеки желаещ да го посети. Пътешествеито започва от местността Превала. От там може да изберете пешеходния или асфалтовия маршрут. И в двата случая крайната цел е хижа Перелик от която се откриват смайващи гледки към Рила, Пирин и Стара планина. При ясно време погледът ви ще стигне дори планинските върхове на Северна Гърция.

Всяка година на 30 юли подножието на върха е домакин на етно-джаз фестивал, в който взимат участие световно известни звезди. Изгражда се импровизирана зала от стотици бали сено, която се осветява от големи огньове, запалени в специално оформени огнища.

В северните склонове на Перелик се намира пещера Ледницата, с дължина 1419 метра. Тя е много студена и е осеяна с образувания от лед, които дори в най-горещите летни дни не се топят. Пещерата е неблагоустроена и непригодена за масови посещения.

В подножието на Перелик, се намира и село Широка лъка, което се отличава с уникална архитектура и е непресъхващ извор на родопския фолклор.

Решите ли да посетите първенецът на Родопите, няма да останете разочаровани. Без съмнение, както всяко друго място в Родопите, така и Голям Перелик ще намери с какво да ви смае и омагьоса, така че да си тръгнете опиянени от родопска хубост.

© Родопчани