Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Голям събор в Елмалъ баба ще се проведе на 6 септември

Голям събор в Елмалъ баба ще се проведе на 6 септември

Публикувана на 03.09.2014 | 11:34
1096 прочитания
снимка: momchilgrad.bg
снимка: momchilgrad.bg


 С голям събор в село Биволяне на 6 септември/събота/ започват традиционните есенни маета в община Момчилград, съобщават от пресцентъра на Общината. За поредна година фестивала ще уважат стотици гости от страната и различни краища на света ще уважат. Той се провежда в религиозния комплекс „Елмалъ баба текке“ и е най-големият в района.  

 
Комплексът се състои от тюрбе, джамия, обреден дом и прилежащи сгради. Изграден е през втората половина на 14 век и винаги е бил религиозен и културен център на алианската общност. Тюрбето няма аналог в България – в него са разположени 7 безименни гроба. В едната част са погребани шестима мюсюлмански светци, а в другата е гробът на много почитаната майка Фатима. 
 
Ръководството на община Момчилград отново ще уважи всички есенни маета, които са общо 11 на брой – в селата Биволяне, Долна Чобанка, Гургулица, Равен, Татул, Вряло и Девинци.
 
По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се музикални програми и благотворителни акции. След приключване на търга за месо се обявява датата на следващото мае. Традицията датира от векове.
© пресцентър на община Момчилград