Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Горещо време: как да предпазите растенията от слънцето?

Горещо време: как да предпазите растенията от слънцето?

Публикувана на 17.09.2021 | 10:55
1416 прочитания


Необичайното топло време и екстремни температурни колебания могат да причинят много стрес и потенциални щети на вашата градина. Дори растенията, които предпочитат топло време, не са големи почитатели на внезапни и драстични промени и страховити жеги.

Растенията обаче са далеч по-устойчиви, отколкото предполагаме! С няколко превантивни и защитни мерки можете лесно да помогнете на вашата градина да преживее една гореща вълна с минимално въздействие.

С повечко сянка, вода, инструменти и похвати, както и мрежи против градушка и слънце, всичко ще бъде наред. Поръчай онлайн!

Поливайте дълбоко и редовно (през целия сезон)

Това е съвет за превантивна защита на вашата градина от топлинни вълни и за развитие на здрави, силни коренови системи - което винаги е добро нещо. Когато редовно поливате градината си през целия вегетационен период, ще осигурите вода, която ще се насити дълбоко в почвата.

Колкото по-влажна е почвата дълбоко в градинското ви легло, толкова повече насърчава корените да растат дълбоко. Наличието на дълбоки корени дава възможност на растенията да имат достъп до повече хранителни вещества и вода и ги прави по-устойчиви на суша и различни температури на почвата. Освен това дълбоко влажната почва поддържа по-стабилни температури и е по-малко вероятно растението да изсъхне.

Поливайте преди гореща вълна

Дайте на градината си доза вода или вечер, или сутрин, преди да настъпи горещата вълна. Осигуряването на вода преди най-високата топлина на деня ще им даде достатъчно време да попият водата, а също така ще се предпазят от слънцето.

Устоявайте обаче на желанието да изливате вода върху растенията си през целия ден. Растенията могат да изсъхнат при висока температура и силно слънце, но това не означава непременно, че се нуждаят от повече вода.

Засейте семената по-дълбоко

Ако започнете късно да пускате семена или живеете на топло място през цялата година, засадете семената малко по-дълбоко, отколкото обикновено. Високите температури и пряката слънчева светлина могат да дехидратират горния почвен слой за нула време.

Засаждането на семена с допълнителен сантиметър или два по-дълбоко ще позволи на кореновите системи да избегнат задушаване и изсушаване.

Избягвайте намокрянето на листата на растенията

Избягвайте поливане отгоре и намокряне на листата на растенията при горещи условия. Влагата усилва слънцето като лупа! По същия начин задържащите се капчици вода върху листата на растенията при пряка слънчева светлина могат да увеличат интензивността и топлината на слънцето и да повишат вероятността от слънчево изгаряне на листата.

Като най-добра практика, винаги се опитвайте да поливате почвата около основата на растението, а не самото растение, особено по време на топлинни вълни.

Осигурете сянка

Сянката е ефективен инструмент за поддържане на охлаждане и защита на растенията по време на гореща вълна. Чрез намаляване на интензивността на слънчевата светлина и топлината върху растенията, почвата остава по-хладна, задържа влагата и като цяло намалява въздействието на прекомерната топлина.

Нещо повече, сянката може да предотврати изгарянето на плодовете, което причинява преждевременно гниене. Блокирането на най-горещото следобедно слънце е особено важно за градината ви.

Насърчавайте доброто здраве на растенията

Последният начин да помогнете на вашата градина да преживее гореща вълна е да отглеждате възможно най-здравите растения, Подобно на първия съвет относно рутинното дълбоко напояване, това е нещо, върху което можете да работите през целия сезон.

Стресираните или компрометирани растения са по-чувствителни към топлината, също както някои възрастни хора или такива със здравословни проблеми. Също като хората, растенията имат имунна система, която им помага да реагират и да се възстановят при различни стресови фактори на околната среда, включително вредители, болести, суша, измръзване, топлина, токсичност и други.

Можете да потърсите най-добрата тор, която ще даде на градината ви всички най-важни елементи, витамини и минерали.

А тук ще намерите още съвети за това как да предпазим растенията си от слънцето!