Горски парк „Амзово“ в Родопите с вълнуващи приключения за малки и пораснали деца

Публикувана на 02.07.2017 | 09:34
32048 прочитания
Автор: Л. Чаушева


​Има едно място в Родопите, което ако имате път в посока Смолян – без значение със или без деца, трябва непременно да посетите. Ще го намерите лесно. От Смолян тръгвате към махала „Станевска“, минавате през махалата и след 2-3 км само по главния път ще видите табелата вдясно от пътя.

Image title

Горски парк „Амзово“ ни посреща с високите си ароматни ели, множеството съоръжения и означителни табели. В парка срещаме и се запознаваме с Ангелина Кънева, една от тримата млади хора, които преди 4 години поставят началото на сдружение Fun in the Mountain. Със  собствени усилия и с доброволчески труд изграждат парк „Амзово“ такъв, какъвто го намираме днес ние и всичките му останали посетители.

Image title

Горският парк разполага с въжена градина, която обединява няколко различни по трудност трасета, както и с два въжени тролея – за деца и за възрастни. Освен това на територията на парка има множество дървени съоръжения – къщички и високи стълби по дърветата, от които се разкриват невероятни пейзажи и гледки към Смолян, към кулата „Снежанка“ и близките планински върхове; множество кътове за отдих с пейки и маси, които превръщат горския пикник в удобно и приятно изживяване… „Амзово“ има и студена изворна вода, с което се затваря напълно цикълът от необходимите неща за едно живително и  незабравимо горско приключение в Родопите. 

Image titleАнгелина Кънева

Ангелина, която гостоприемно ни посреща в „Амзово“, с ентусиазъм разказва за началото на проекта, за реализирането му и за това, че настоящото лято ще е четвъртото поред, в което горският парк „Амзово“ е отворен за посетители. Освен това сдружение Fun in the Mountain всяка лятна ваканция организира дневни горски лагери за деца.

„Лагерите са за деца над 6-годишна възраст, но и по-малки, но самостоятелни дечица са добре дошли.“ – разказва Ангелина.

„Първия горски лагер започнахме с 7-8 деца. Хубавото е, че децата стават все повече, а изборът на родителите им да ги изпращат при нас – все по-осъзнат. Това лято имаме 40 деца, като повечето са в Смолян на гости при баба и дядо за лятото, имаме  дори деца от САЩ.“ – споделя още тя.

Image title

По време на горските лагери децата не носят телефони и таблети, но пък техниката никак не им липсва. Вместо това те изграждат здрава връзка с природата, учат се на самостоятелност, взаимопомощ, екипна работа. Изучават света в най-естествената възможна среда. И най-важното – всичко това им харесва. „Не обичам да режат дърветата. Смолата е кръвта на отрязаното дърво.“ – споделя едно 7-годишно лагеруващо на „Амзово“ дете.

Паркът е със свободен достъп, спокойно може да се разходите на територията му по всяко време, но ако имате желание да изпробвате въжените съоръжения е добре да отидете в рамките на работния ден или след предварителна уговорка с хората от сдружение Fun in the Mountain.

Image title

© Родопчани