Граждани ще имат възможност да се освободят от стари задължения за здравно осигуряване

Публикувана на 24.07.2012 | 12:28
2596 прочитания


Българските граждани, които са напуснали страната и са натрупали неплатени здравни вноски за стари периоди, могат да се освободят от това си задължение, съобщиха от офиса на НАП - Смолян. С приетите в края на миналата година промени в закона за здравното осигуряване, лицата напуснали Република България преди 31 декември 2011г., които не са уведомили НАП за това, ще могат да коригират здравноосигурителния си статус и съответно напрупаните задължения до края на месец декември 2012г. За целта те трябва да подадат в Офиса на НАП по постоянен адрес два документа. Първият е заявление за напускане на страната, а вторият декларация по образец с дата на излизане от България. Така след като докажат периодите, в които не са пребивавали в страната ни, българските граждани имат възможност да се освободят от старите си задължения. 
Документите могат да бъдат подадени лично, чрез упълномощено лице, по пощата или по електронен път, но подписани с Е-подпис от подателя. Срокът за подаване на декларацията и заявлението е до 31 декември 2012 г. 
От началото на годината 24 души от област Смолян са подали заявление за напускане на страната, а други 11 за завръщане и са възстановили здравно-осигурителните си права.
Справка за здравен статус може да се направи от информационния телефон  0700 18 700 или от страницата на НАП в интернет на: www.nap.bg 

© Фокус