Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Харамийска пещера - една от атракциите в Триградското ждрело

Харамийска пещера - една от атракциите в Триградското ждрело

Публикувана на 18.01.2018 | 22:18
38825 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


Разположена в изключително красивото Триградско ждрело в Родопите, Харамийската пещера се намира в близост до известната пещера Дяволското гърло. Тя е сред обектите за екстремен туризъм в района на Девин, тъй като предлага възможност за посещение на необлагородена пропастна пещера, в която се влиза само със специална екипировка и използване на спелеоложка и алпийска техника. 
 
Посещенията в Харамийската пещера се правят веднъж на ден с влизане в 10.30ч, при група от максимум 15 човека, предшествана от опитни водачи. Групата се събира пред пещерата Дяволското гърло, като осигуровката за пещерата е грижа на водачите. Тъй като има спускания с въжета, участниците в групата трябва да са с подходящи дрехи. Времетраенето на това екстремно преживяване е между 3 и 5 часа според темпото на хората в групата.  

Харамийската пещера има за вход и изход - две различни пещери, които са обединени от пропаст. До входа на пещерата води пътечка, която започва от паркинга при Дяволското гърло, като следва 10-минутно изкачване на 20-метрова отвесна стена през борова гора. След това има наклонен възходящ участък, който е обезопасен с метално въже. 

Вътрешността на Харамийската пещера не е оборудвана със светлини, като се влиза със защитно облекло и собствено осветление. Тя разполага с няколко малки зали, някои с доста тесен вход. Там са открити останки от първобитни хора, които са сред най-големите атракции на пещерата. 

Заклетите фенове на екстремните преживявания ще оценят спускането в 43-метровата пропаст към огромна зала, чието дъно е покрито с каменни блокове и е естествено осветено от изхода на пещерата.  От изхода тръгва тясна пътечка с панорамна гледка към Родопите, която отвежда обратно до паркинга при пещерата Дяволско гърло.