Хайдушки поляни омагьосват с чист въздух и вълшебни гледки

Публикувана на 13.01.2018 | 21:45
13326 прочитания

Десетки баири, надиплени до хоризонта, редуващи се с нанизи от облаци, а след това горски пейзажи, отразени в лазура на езерната вода. С тези гледки печелят завинаги туристите незабравимо красивите Хайдушки поляни.  

Местността с надморска височина от 1700 метра е на около 92 км от Пловдив по пътя за Пампорово и на 78 км по пътя през Лъки. Намира се на 15 км източно от Пампорово между селата Кутела, Момчиловци и Славейно, в близост до обсерваторията на Рожен. Природата е страхотна и съхранена от човешка дейност, което прави допълнително незабравимо това място в Родопа планина с тишината и спокойствието. 

Тръгва се от ски зоната Картола над село Момчиловци и до местността е около 5 километра. Пътят обаче е черен. Затова през зимата дебелите снегове естествено затварят подстъпите към красивата местност. Но горската пътека към поляните си струва с прекрасни гледки на чешми и беседки, страхливи пробягващи сърнички, спиращи дъха пейзажи към гънките на планината и горски картини като излезли изпод ръката на талантлив художник. Туристите се радват и на боровинки, диви ягоди, дъхави билки и гъби по поляните. От възвишенията на местността можете да видите и кулата "Снежанка" на Пампорово. 

В обичаните от местните планински гънки през лятото няколко села провеждат традиционния събор „Хайдушки поляни“. Заради красотата си и чистия въздух местността, наричана някога Имарет дере, къта в пазвите си вили още от началото на миналия век и почивни станции от времето на социализма. Преди тридесетина години за този район е имало разработки с плановете за курорт "Орфей", но това така и не било доведено докрай. Своеобразен център е изкуственият язовир „Картола”, който е особено живописен и притегателен за пикници и палатки. В обхвата на Хайдушки поляни има още няколко естествени езерца. Мястото през периода 1903-1908 е било седалище на Ахъчелебийската чета на войводата Пейо Шишманов, участвала в Илинденско-Преображенското въстание. Събитията са увековечени с паметник на преображенци.  

Тук се е сражавала четата на Колю Шишманов и затова на Хайдушки поляни има издигнат паметник на загиналите участници във въстанието. Има и къща-музей на Пейо Шишманов, знаменосец в четата и един от организаторите на революционното четническо движение. В района има и красив параклис „Света Богородица”, построен с даренията на жителите в околността. 

Първи там си построил хижа архитект Боян Чинков, известен с това, че е лежал в затвора по време на соца заради разказване на вицове. Той умира през 1979 година в Пловдив, точно след като се връща от любимите си Хайдушки поляни. Дядото на известната ни тенисистка Цвети Пиронкова - Никола Чинков, също си построил вила там. Той се помни пък с грижата си за храма “Света Богородица” на любимите поляни. Местните разказват как сам подменил изгнилия дървен под с мрамор.  

Местността е част от европейския маршрут Е 8, където всички пътеки са маркирани. Близките обекти са х. Преспа, х. Момчил юнак, х. Пашалийца, х. Свобода, х. Студенец и селата Славейно, Момчиловци, Кутела и село Манастир. В района около местността има общо около 400 легла и места за хранене в хижи, вили и малки хотелчета на цени за всеки джоб.