Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Хиляди мюсюлмани - българи и турци посрещнаха курбан Байрам в Кърджали

Хиляди мюсюлмани - българи и турци посрещнаха курбан Байрам в Кърджали

Публикувана на 16.10.2013 | 11:10
1242 прочитания


Вчера сутрин джамията в Кърджали се изпълни с мюсюлмани от града и региона, техни роднини и гости, дошли за празника от Турция. Всички те участваха в празничната молитва /намаз/ по време на службата, отслужена от трима духовници -  председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед и имаминът Ердинч Ходжа.

Дворът на джамията също се изпълни с богомолци. Малко след 8 ч. започна същинската тържествена молитва, с която бе обявено настъпването на празника.

След службата председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Мехмед изрази разочарование от факта, че броени дни преди свещения празник изпратените от българските мюсюлмани в Кърджали, Хасково и Крумовград камиони с помощи за сирийските бежанци в дома в село Пъстрогор са били отхвърлени.

"Ако знаехме, че ще стане така, по-добре да бяхме зарадвали нуждаещите се български граждани, около нас има толкова много бедни и мизерстващи", подчерта мюсюлманският духовник. Той определи постъпката на мигрантите в случая като "много грозна".

Кметът Хасан Азис също участва в празничната молитва. След нея той пожела на вярващите в Кърджали, независимо от религията, да са живи и здрави. „Празниците са празници когато са споделени. Празникът е истински в Кърджали, защото го празнуваме заедно",подчерта градоначалникът.