Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Хиляди опечалени се сбогуваха с Величко Чолаков в Спортната зала

Хиляди опечалени се сбогуваха с Величко Чолаков в Спортната зала

Публикувана на 22.08.2017 | 15:48
7239 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Хиляди приятели, спортисти, близки и почитатели на шампиона Величко Чолаков се поклониха пред паметта му за последен път в Спортната зала в Смолян и изразиха своята подкрепа към семейството на щангиста. Пред ковчега му бяха подредени неговите медалите, а на видеостена в залата течаха паметни мигове от тренировките му с децата от клуба, който водеше през последните 4 години. Щангистът издъхна внезапно само на 35 години.

„Днес за всички нас е много тъжен ден, защото изпращаме големия Величко, и не само заради титли и рекорди, а големия човек с голямо сърце, в което имаше място за семейството му, многото му приятели, за децата, които тренираше. Винаги добродушен, винаги усмихнат, отдаден на децата от клуба си като на свои. Последно му обещах да направим тангентор за децата и ще го изпълним. Той е човек, който не е казал лоша дума, обичаше всички. Тази зала искам да носи неговото име, за да остане за поколенията", каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Той се обърна и към опечаленото семейство и им обеща, че винаги ще могат да разчитат на подкрепата на общината.

„Не само за спорта, но и за всички нас като обикновени хора е трагедия. Трагедия е, когато млад човек си отиде. Аз вярвам, че младите ще продължат по неговия път и ще имаме нови шампиони в негова чест... И купа ще има на негово име и залата ще носи неговото име - той го заслужава. Мъката не може да се изкаже с думи", каза известната лекоатлетка Йорданка Благоева.

На поклонението присъстваше и зам. -министърът на спорта Ваня Колева, която каза:  „Това, с което ще го запомним - Железният човек с голямото сърце. Невероятен българин, толкова медали и отличия, изключителен спортист. Единственият български щангист донесъл олимпийски медал в най-тежката категория. В такива моменти обаче само поклон пред паметта на този велик българин. България загуби един голям спортист, който направи своя собствена школа, за да може с нея да се раждат още таланти.“

 На поклонението присъстваха и депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев и Дора Янкова, Валя Балканска, президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев,  Милка Манева, всички съотборници на Величко от националния отбор, Нураир Нурикян, Янко Русев, Алан Цагаев, Асен Златев, Стефан Ботев, Веселин Маринов, Стефан Топуров, Златан Ванев, треньорът на националния отбор Пламен Аспарухов, Кристияна Колева, Румяна Петкова, Валентин Саров, Недко Карамбилов, Дамян Дамянов, Йорданка Апостолова и много други.

Колеги на Величко Чолаков от Германия, Норвегия и Азърбайджан, както и много спортни клубове изпратиха съболезнователни адреси.

Две общини, на които Величко Чолаков е почетен гражданин – Смолян и Неделино обявиха днес за Ден на траур, а националните трикольори на административните сгради и в двете общини са спуснати наполовина. 

Image title

© Родопчани