Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Хирург от Смилян вае дървени фигури с резачка

Хирург от Смилян вае дървени фигури с резачка

Публикувана на 06.06.2017 | 12:06
14454 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: btvnovinite.bg
снимка: btvnovinite.bg
снимка: dariknews.bg
снимка: dariknews.bg
снимка: dariknews.bg
снимка: dariknews.bg


​Светозар Марангозов е 30-годишен съдов хирург във ВМА – София, родом от родопското село Смилян. Освен хирург, Светозар е и четвърто поколение дърводелец. Неговата техника за дървообработване обаче е малко по-странна и специфична, тъй като е недобре позната в България.

Хирургът попада на клипове в интернет, показващи известната и атрактивна в Скандинавските държави и Америка техника за направа на дървени статуи само с резачка и решава да опита, като опитът му се превръща в чудна дървена скулптура на мечка. Постепенно от опитите му излизат все по-прекрасни дървени скулптури.

Към дървото няма специални изисквания, от всяко дърво хирургът може да направи скулптура, стига то да е достатъчно високо. Резачката, която се използва за този вид дърводелство е по-малка и олекотена, за да не изморява ръцете.

До момента зад гърба си д-р Марангозов има изваяни над 20 скулптури в различни форми от които диви прасета, птици, катерица, както и голяма фасулева капица и още много други.

Три крави, изваяни от хирурга, вече са емблема на известни мандри в страната, а мечки и птици красят дворовете на къщи в столицата и други градове в страната. Част от творенията си докторът продава, но повечето от тях подарява.

Негови творения като подарък са получили бившият американски посланик Джеймс Уорлик, щангистът Величко Чолаков и други известни личности, посетили родното му село.

От малък хирургът се докосва до дървото и дървообработването, тъй като и баща му и дядо му са дърводелци. По-късно се заражда и интересът му към природните науки, а медицината е нещото, което изпълва всичките му интереси.

Двете призвания на младия медик се допълват, тъй като едното го отморява от другото, а и той не приема нито едно от двете си занимания като работа, а все като неща, които му доставят удоволствие.

За д-р Марангозов родното село Смилян е най-хубавото място на света и използва всеки удобен момент да се върне удома.