Храна и лекарство са сушените бобени зърна и шушулки

Публикувана на 18.12.2012 | 11:01
1336 прочитания
Здравословна храна
Здравословна храна

Сушените бобени зърна и шушулки са вкусна храна и лекарство, които присъстват на традиционната родопска трапеза. Някога считана за сиромашка храна, известна под името Шумалник за родопчани, днес този продукт се превърна в луксозен екологичен деликатес, който има и лечебни свойства. Отварата от бобените шушулки оказват благоприятно влияние на простатната жлеза, подобрява обмяната на веществата и стабилизира кръвното налягане. Приготвяйки си чорба от сушените шушулки заедно с бобените зърна, родопчани са имали на трапезата си храна лекарство. Честата консумация на този екологичен продукт в миналото може би е спомагало за здравословния начин на живот на родопчани и е било една от причините за многото дълголетници в Родопа планина. В днешно време всеки, който вкуси от тази гозба остава очарован от добрите вкусови и хранителни качества на този забравен естествен и здравословен екологичен продукт.